Plošča za slovenske in hrvaške internirance v Monigu

9.11.2019 ob 12:30 Monigo, Italija Zgodovina, Zamejci in izseljenci
Taborišče v Višku - Foto: splet Taborišče v Višku - Foto: splet

Izid monografije zgodovinarke dr. Helene Jaklitsch iz Ljubljane Slovenski begunci v taboriščih v Italiji 1945–1949, ki je doživela predstavitev v Trstu in Gorici, ter fotografske razstave na to temo, ki jih je zadnja leta pripravljala Rafaelova družba, so vzbudili veliko zanimanje, zato sta se Knjižnica Dušana Černeta iz Trsta in Rafaelova družba iz Ljubljane odločili za obisk nekaterih postaj povojnega slovenskega begunskega vala v Italiji.

To se bo zgodilo v soboto, 9. novembra. Celodnevna avtobusna ekskurzija, za katero so napovedani trije avtobusi udeležencev, bo posvečena taboriščema v Višku in Monigu pri Trevisu, kjer sta bili med vojno fašistični koncentracijski taborišči, v prvem povojnem času pa prvi postaji slovenskega begunskega vala: iz Gorice za nekaj dni v Višku, iz osrednje Slovenije preko Koroške pa za tri mesece v Monigu, kjer so takoj nastale slovenske šole do gimnazije, kulturne in verske dejavnosti. Nato bo še postanek v Zermanu, kjer je bilo junija 1945 posvečenih sedem slovenskih begunskih bogoslovcev, med njimi tudi poznejši znani pesnik in ekumenski delavec prof. Stanko Janežič.

Napovedani obisk je nekoliko pospešil dve leti trajajoči upravni postopek za postavitev spominske in informativne plošče na zunanjem obzidju nekdanjega taborišča v Monigu, kjer je še vedno dejavna vojašnica. Pobudo je dal trevižanski zgodovinski zavod ISTRESCO, ki je med drugim v preteklih dneh ponatisnil obsežno monografijo prof. Francesche Meneghetti o koncentracijskem taborišču v predmestju Trevisa. Zamisel sta osvojili prejšnja in sedanja občinska uprava ter vojaško poveljstvo in v soboto ob 12.30 bo slovesno odkritje dvojne velike plošče z napisi v italijanščini, slovenščini, hrvaščini in angleščini.