Plenarno zasedanje COMECE 2022

12.10.2022 Bruselj COMECE, Evropa

Delegati škofovskih konferenc Evropske unije bodo na jesenskem plenarnem zasedanju Sveta škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE) od 12. do 14. oktobra 2022 v Bruslju poglobljeno razpravljali o družbeno-ekonomskih in geopolitičnih posledicah ruskega vdora v Ukrajino, s posebnim poudarkom na energetski krizi.Slovenijo bo zastopal delegat SŠK pri COMECE, ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Na dogodku bodo spregovorili Klaus Welle, generalni sekretar Evropskega parlamenta, Pascal Lamy, nekdanji generalni direktor Svetovne trgovinske organizacije, koordinator mreže Jacques Delors, ter Philip McDonagh, direktor Centra za religijo, človekove vrednote in mednarodne odnose na Univerzi Dublin City.

V sedanjem kontekstu ruske vojaške agresije na Ukrajino bodo škofje EU analizirali različne posledice vojne in oblikovali prihodnji prispevek COMECE k politikam EU, ki spodbujajo mir in pravičnost v Evropi in svetu.

Skupščina bo priložnost za izmenjavo mnenj škofov delegatov EU o sedanji energetski krizi, zlasti o njenih družbeno-ekonomskih, geopolitičnih in ekoloških razsežnostih.

Pozornost škofov EU bo usmerjena na položaj številnih beguncev, ki so zaradi konflikta v Ukrajini pobegnili iz svoje države, in na gospodarsko najbolj ranljive ljudi, ki zaradi naraščajočih cen energije in surovin težko zadovoljujejo svoje osnovne potrebe.

Več na: https://www.comece.eu