Pismo papeža Benedikta XVI. kardinalu Francu Rodetu ob imenovanju za osebnega legata ob praznovanju 550-letnice ljubljanske škofije

9.12.2012 Vatikan in Ljubljana Kardinal Rode, Papež Benedikt XVI. , Škofija Ljubljana
papež Benedikt XVI. papež Benedikt XVI.

Častitemu našemu bratu
FRANCU kardinalu RODETU CM,
zaslužnemu prefektu Kongregacije ustanov posvečenega življenja
in družb apostolskega življenja

Občestvo ljubljanske Cerkve, ki ga je 6. decembra 1461 ustanovil cesar Friderik III. in naš prednik blagega spomina Pij II. 6. septembra 1462 potrdil, slovesno proslavlja 550-letnico svojega začetka. Ljubljeni verniki te Cerkve obhajajo pod skrbnim vodstvom nadškofa in duhovnikov ta dogodek kot jubilejno leto in si prizadevajo, da bi pozorno poslušali glas Boga in izpolnjevali Njegovo voljo. Tam se zares izvajajo številne pastoralne pobude, ki jih je vernikom in vsem ljudem dobre volje predložil ljubljanski nadškof metropolit, častiti brat Anton Stres CM, da bi mogli vsi jasno občudovati v dolgi zgodovini tega občestva Božjo dobroto in v Kristusovi luči vneto nadaljevali prenovljeno versko življenje.

Znano nam je, da se bo jubilejno leto, začeto lani 6. decembra, sklenilo letos 9. decembra v istem slavnem svetišču s slovesnim evharističnim bogoslužjem.

Ko je omenil ta dogodek, nas je ljubljanski nadpastir vljudno prosil, da bi poslali kakšnega odličnega moža,  ki bi nas zastopal in razodeval našo ljubezen do Gospodove črede. Ob tem smo svojo misel obrnili nate, prečastiti naš brat, ki si vodil to cerkveno skupnost, preden si prevzel pomembno in odgovorno službo prefekta Kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja. Zato te s tem pismom imenujemo za NAŠEGA POSEBNEGA LEGATA, ki bo 9. decembra letos v Ljubljani vodil slovesnost ob sklepu jubilejnega leta, razglašenega v počastitev 550-letnice ljubljanske nadškofije.

Predsedoval boš slovesnemu evharističnemu slavju in v Našem imenu pozdravil nadškofa metropolita in druge škofe, duhovnike, redovnike in redovnice, predstavnike javnega življenja in vse verno ljudstvo. Vse navzoče boš v svojem nagovoru spodbujal, naj v letu vere, ki smo ga začeli, še bolj iščemo v vsakdanjem življenju resnico, dobroto in lepoto. Želimo tudi, da, govoreč o bogati zgodovini ljubljanske nadškofije, omeniš bistvene prvine nove evangelizacije in jasno opozoriš na neprekinjeno in večno veljavnosti Božje besede.

Tebe, častiti naš brat, bodo pri izvrševanju Tvojega poslanstva spremljale naše molitve, končno Ti radi podeljujemo apostolski blagoslov kot znamenje naše dobrohotnosti do Tebe in kot jamstvo nebeških darov. Vse to boš pri bogoslužju posredoval vsem navzočim.

Dano v Vatikanski palači, 9. novembra 2012, v osmem letu našega papeževanja.


papež Benedikt XVI.