Papež o mafiji: V popolnem nasprotju z vero in evangelijem

Papež Frančišek je v ponedeljek, 23. januarja 2017, sprejel v avdienco člane italijanske uprave za boj proti mafiji in proti terorizmu. »Družba mora ozdraveti od korupcije, izsiljevanja, nezakonite trgovine z drogo in orožjem, trgovine z ljudmi, med katerimi so mnogi otroci, prisiljeni v suženjstvo,« je poudaril papež na začetku govora. To so prave »družbene rane«, a obenem so tudi »svetovni izzivi«, s katerimi se je mednarodna skupnost poklicana odločno spoprijeti.

Proti trgovini z ljudmi in tihotapljenju z migranti

Družba ima veliko zaupanja v profesionalnost in izkušnje posameznikov, ki se na nacionalni upravi bojujejo priti organiziranemu kriminalu. Papež jih je spodbudil, naj si na vso moč še posebej prizadevajo v boju proti trgovini z osebami in tihotapljenju z migranti. »To so težka kriminalna dejanja, ki zadenejo najšibkejše med šibkimi.« Po papeževem prepričanju je treba spodbujati dejavnosti, ki ščitijo žrtve, ter zagotoviti pravno in socialno pomoč tem bratom in sestram, ki iščejo mir in prihodnost. »Tisti, ki bežijo iz svojih držav zaradi vojne, nasilja in preganjanj, imajo pravico do primernega sprejema in ustrezne zaščite v državah, ki se opredeljujejo civilizirane.«

Vzgajati zavest ljudi

Sveti oče je nadaljeval, da so kot »dopolnitev in okrepitev« dela uprave na področju zatiranja omenjenih pojavov potrebne tudi daljnosežne vzgojne dejavnosti, namenjene predvsem mladim generacijam. Različne vzgoje ustanove, med katerimi so družina, šole, krščanske skupnosti, športne in kulturne ustanove, so poklicane spodbujati zavest o moralnosti in zakonitosti, ki usmerja v poštene, mirne in solidarne življenjske modele, s katerimi se lahko postopoma premaga zlo ter zravna pot za dobro. Začeti je treba pri zavesti ljudi, da bi se nameni, izbire in drže posameznikov očistili ter bi se družbeno tkivo na ta način odprlo za upanje v boljši svet.

Mafija – izraz kulture smrti

Pojavu mafije, ki je izraz kulture smrti, je treba nasprotovati in se proti njemu boriti, je poudaril Frančišek. Je v popolnem nasprotju z vero in evangelijem, ki sta vedno za življenje. »Tisti, ki hodijo za Kristusom, imajo misli miru, bratstva, pravičnosti, sprejemanja in odpuščanja. Ko limfa evangelija teče v Kristusovem učencu, zorijo dobri sadovi, ki se jih jasno prepozna tudi na zunaj po ustreznem vedenju, ki ga apostol Pavel enači z ljubeznijo, veseljem, mirom, velikodušnostjo, dobrohotnostjo, dobroto, zvestobo, krotkostjo in samoobvladovanjem.« Papež je spomnil na mnoge župnije in katoliška združenja, ki pričujejo o teh sadovih. Opravljajo hvale vredno delo, usmerjeno v podporo ljudi ter v kulturno in družbeno pospeševanje, da bi tako postopoma izruvali korenine organiziranega kriminala in korupcije. V teh iniciativah se izraža bližina Cerkve vsem, ki živijo v dramatičnih razmerah in potrebujejo pomoč, da bi lahko izstopili iz spirale nasilja ter se prerodili v upanju.

Papež zagotovil svojo bližino in molitev

Papež Frančišek je ob koncu zbranim zagotovil svojo bližino in molitev. »Dragi bratje in sestre, Gospod naj vam vedno dá moč, da boste hodili naprej, nikoli izgubili poguma, nadaljevali boj proti korupciji, nasilju, mafiji in terorizmu.« Pripomnil je, da se zaveda, da njihovo delo predstavlja tudi življenjsko nevarnost zanje in za njihove družine. Potrebni so še torej dodatni strast, čut dolžnosti in moč duše, od vseh prebivalcev pa potrebujejo podporo, molitev in bližino. »Obenem prosim pravičnega in usmiljenega Boga,« je sklenil, »naj se dotakne src moških in žensk različnih mafij, da se ustavijo, nehajo delati hudo, se spreobrnejo in spremenijo življenje. Denar umazanega posla in mafijskih zločinov je krvavi denar in daje izprijeno moč.«

 

Vir: Radio Vatikan.