Papež na Twitterju: @pontifex

Papež Benedikt XVI. - Foto Vatican Insider Papež Benedikt XVI. - Foto Vatican Insider

Od ponedeljka, 3. decembra 2012, je papež Benedikt XVI. prisoten tudi na Twitterju. Sveti oče bo prve tweete osebno objavil med splošno avdienco v sredo, 12. decembra, na praznik Gvadalupske Matere Božje. Papežev račun lahko najdete pod imenom @pontifex (https://twitter.com/Pontifex_it/following), spremljali pa ga boste lahko v osmih jezikih.

Pobuda Svetega sedeža je bila danes dopoldne tudi predstavljena na tiskovnem uradu Svetega sedeža. Prisotnost papeža Beneditka XVI. na Twitterju je konkreten izraz njegovega prepričanja, da Cerkev mora biti navzoča tudi v digitalnem svetu. Benedikt XVI. namreč pogosto izpostavlja potrebo po evangeliziranju digitalne celine in predvsem mlade vernike poziva, naj v kulturo tega novega sveta komunikacije in informiranja vnesejo vrednote, na katerih sloni krščansko življenje. Tudi duhovnike papež poziva, da sprejmejo to možnost in Božjo besedo širijo tudi preko novih medijev.

Papeževo prisotnost na Twitterju lahko vidimo kot vrh ledene gore, ki je prisotnost Cerkve v svetu novih medijev. Cerkev je sicer že močno prisotna na tem področju, obstajajo številne uradne spletne strani raznih cerkvenih ustanov in skupnosti, osebne strani in blogi, ki jih pripravljajo znane osebnosti s sveta Cerkve in posamezni verniki. Papeževa prisotnost na Twitterju je podpora za vsa ta prizadevanja in zagotovilo, da nauk Jezusa Kristusa in Cerkve lahko prepoji javni prostor dialoga, ki ga ustvarjajo socialni mediji. Papeževa pristonost na Twitterju želi biti spodbuda vsem cerkvenim ustanovam in vernikom, da na ''digitalni celini'' oblikujejo tak profil, ki ustreza njim in njihovim prepričanjem.

Izziv Cerkve v svetu novih medijev predstavlja tudi to, da vzpostavi razvejano in trdno prisotnost, katere učinkovitost se meri z razpravami in pogovori, ki jih prenašajo socialni mediji, ki zahtevajo direktne, osebne in točne replike. Ta razvejena ali kapilarna prisotnost odraža resnico o Cerkvi kot skupnosti skupnosti, ki je živa tako na lokalni kot vesoljni ravni. Prisotnost papeža na Twitterju predstavlja njegov glas kot glas edinosti in voditelja Cerkve, obenem pa pomeni tudi nujno povabilo vsem vernikom, da izrazijo svoj ''glas'' in s svojimi ''spremljevalci'' in ''prijatelji'' delijo upanje evangelija, ki govori o brezpogojni ljubezni Boga do človeka.

Besedilo je v izvirniku objavljeno na spletni strani Radia Vatikan.