Papež imenoval nove člane Komisije za zaščito mladoletnih

18.12.2014 Katoliška Cerkev Zaščita otrok, Papež Frančišek

Papež Frančišek je v teh dneh imenoval nove člane Komisije za zaščito mladoletnih. Kot je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik, p. Federico Lombardi, je bil s tem predhodno predvidenim imenovanjem dosežen cilj. In sicer, da bi člani predstavljali različne geografske in kulturne situacije. Komisija sedaj, ko je njena sestava dopolnjena, lahko v sistematični obliki začne načrtovati svoje delo, je še dodal Lombardi.

Novo število članov je sedemnajst. Prihajajo z različnih koncev sveta, zastopane so vse celine. Med njimi so strokovnjaki za psihologijo, psihiatrijo, pedagogiko, socialno raziskovanje, moralo, teologijo in pravo. V komisiji je osem žensk, od katerih sta dve redovnici. Med devetimi moškimi pa je pet duhovnikov in štirje laiki. Skupaj je torej deset laikov. Med člani komisije sta tudi dve žrtvi zlorabe, ena ženska in en moški.

Komisija, ki ima svetovalno vlogo glede zavzemanja Svetega sedeža na področju zaščite mladoletnih žrtev zlorab, je v sedanji sestavi tako kompetentna in ima tudi potrebne izkušnje, da se bo lahko resnično in z vso resnostjo soočila s težko stvarnostjo. Pričakujemo lahko tudi, kot je še zatrdil vatikanski tiskovni predstavnik, da bo njeno delo na primeren način pokazalo pozornost Cerkve do te globoke rane našega časa. Prvo srečanje komisije v sedanji sestavi bo od 6. do 8. februarja v Vatikanu.

 

Sedanja sestava komisije:

kardinal Seán O'MALLEY OFMCap - predsednik

msgr. Robert OLIVER (ZDA)  - tajnik

duhovnik Luis Manuel ALI HERRERA (Kolumbija)

dr. Catherine BONNET (Francija)

Marie COLLINS (Irska)

dr. Gabriel DY-LIACCO (Filipini)

prof. Sheila HOLLINS (Velika Britanija)

Bill KILGALLON (Nova Zelandija)

s. Kayula Gertrude LESA (Zambija)

s. Hermenegild MAKORO (Južna Afrika)

Kathleen McCORMACK (Avstralija)

dr. Claudio PAPALE (Italija)

Peter SAUNDERS (Velika Britanija)

Hanna SUCHOCKA (Poljska)

dr. Krysten WINTER-GREEN (ZDA)

p. dr. Humberto Miguel YÁÑEZ DJ (Argentina)

p. dr. Hans ZOLLNER DJ (Nemčija)

 

Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan.