Papež Frančišek v Knocku Mariji izročil vse družine, pa tudi žrtve zlorab

26.8.2018 Irska Družina, Papež Frančišek

»Dragi bratje in sestre, zadovoljen sem, da sem tu z vami v Marijini hiši. Bogu se zahvaljujem za priložnost, da lahko v sklopu Svetovnega srečanja družin obiščem to svetišče, tako zelo priljubljeno pri irskem ljudstvu. Zahvaljujem se nadškofu Nearyu in rektorju p. Gibbonsu za njuno prisrčno dobrodošlico.«

S temi besedami je papež Frančišek začel nagovor pred molitvijo Angel Gospodov v irskem marijanskem svetišču Knock, ki je nekaj več kot 150 km oddaljeno od Dublina. Sveti oče je prišel v Knock z letalom in se po srečanju ponovno vrača z letalom v Dublin.

"V kapeli prikazovanj sem izročil Marijini ljubeči priprošnji vse družine sveta in še na poseben način vaše družine, irske družine. Marija naša Mati pozna veselje in napore, ki se jih doživlja v vsakem domu. Ohranjajoč jih v svojem srcu, jih z ljubeznijo prinaša pred prestol svojega Sina.

Rožni venec
V spomin na moj obisk, sem prinesel kot dar rožni venec. Vem, kako pomembno je v tej deželi izročilo družinskega rožnega venca. Spodbujam vas, da nadaljujete s tem izročilom. Koliko src očetov, mater in otrok je skozi leta zajemalo tolažbo in moč v premišljevanju Marijine udeležbe pri veselih, svetlih, žalostnih in častitljivih skrivnostih Kristusovega življenja!

Braniki vere in dobrote
Marija je mati, Marija je naša Mati je tudi Mati Cerkve, in zato danes njej izročamo pot vernega Božjega ljudstva na tem »smaragdnem otoku«. Prosimo, da bi imele družine podporo pri svojem prizadevanju za širjenje Kristusovega kraljestva in bi poskrbele za zadnje med našimi brati in sestrami. Med vetrovi in nevihtami, ki besnijo v današnjem času, so družine po tistem najboljšem izročilu naroda braniki vere in dobrote, ki se upirajo vsemu tistemu, kar hoče zmanjšati dostojanstvo moškega in ženske, ki sta ustvarjena po Božji podobi ter poklicana v vzvišeno prihodnost večnega življenja.

Papež prosil odpuščanje za grehe, pohujšanje in izdajo
Marija, z usmiljenjem poglej na vse trpeče člane družine svojega Sina. Ko sem molil pred njenim kipom, sem ji še posebej izročil vse žrtve zlorab, ki so jih zagrešili člani Cerkve na Irskem. Nihče med nami se ne sme izmakniti sočutju ob zgodbah mladoletnih, ki so utrpeli zlorabe in bili s tem oropani nedolžnosti ali odtrgani od mam ter prepuščeni ranam bolečih spominov. Ta odprta rana nas izziva, da smo neomajni in odločni pri iskanju resnice in pravičnosti. Gospoda prosim odpuščanja za te grehe, za pohujšanje in izdajo, ki so jih mnogi v Božji družini občutili. Prosim našo blaženo Mater naj posreduje za ozdravitev vseh teh oseb, ki so utrpeli kakršno koli zlorabo ter za potrditev vsakega člana krščanske družine v trdni odločitvi, da nikoli več ne dovoli, da bi se te stvari še kdaj zgodile. In tudi, da posreduje za vse nas, da bomo vedno delovali v pravičnosti in popravi naše nasilje.

Pozdrav Severnim Ircem
Moje romanje v Knock mi je tudi omogočilo, da namenim prisrčen pozdrav ljubljenim ljudem Severne Irske. Čeprav moje potovanje na Svetovno srečanje družin ne vključuje tudi obiska Severa, vam v molitvi zagotavljam svojo naklonjenost in bližino. Marijo prosim, naj podpira vse člane irske družine, naj vztrajajo kot bratje in sestre pri delu sprave. S hvaležnostjo za napredek pri ekumenizmu in zaradi pomembne napredka prijateljstva ter sodelovanja med krščanskimi skupnostmi prosim, da bi vsi Kristusovi učenci si še naprej vztrajno prizadevali za napredovanja procesa miru in izgradnje skladne ter pravične družbe za vse današnje otroke, naj bodo kristjani, muslimani, judje ali katere koli vere, sinovi Irske.

Molitev Angel Gospodov
In sedaj se z vsemi temi nameni ter s tistimi, ki jih nosimo v srcih obrnimo na Blaženo Devico Marijo z molitvijo Angel Gospodov.

Po molitvi in blagoslovu
Po molitvi Angel Gospodov ter blagoslovu je papež Frančišek dejal: »Poseben pozdrav želim nameniti moškim in ženskam, ki so v tej deželi po zaporih ter se še posebej zahvaliti vsem tistim med njimi, ki so mi pisali, ko so zvedeli, da pridem na Irsko. Želim vam reči, da sem vam blizu, zelo blizu. Vam in vašim domačim zagotavljam svojo bližino ter svojo molitev. Naj Marija Mati Usmiljenja bedi nad vami in vas okrepi v veri ter upanju. Hvala."

Vir: Vatican News