Papež Frančišek izrazil bolečino ob poročilu o spolnih zlorabah v Franciji

6.10.2021 Vatikan Zaščita otrok, Papež Frančišek
Foto: splet Foto: splet

Med pozdravi francoskih vernikov ob koncu splošne avdience je papež Frančišek izrazil svojo bolečino glede poročila o zlorabah mladoletnih v Franciji, ki je bilo objavljeno 5. oktobra.

»Dragi bratje in sestre, včeraj sta Francoska škofovska konferenca in Konferenca redovnih ustanov Francije prejeli poročilo neodvisne komisije o spolnih zlorabah v Cerkvi. Njena naloga je bila oceniti obseg pojava spolnih napadov in nasilja nad mladoletnimi od leta 1950 dalje. Žal se je pokazalo, da so številke precej visoke. Žrtvam želim izraziti svojo žalost in svojo bolečino zaradi travm, ki so jih doživele, in svoj sram, naš sram, moj sram, ker Cerkev predolgo ni bila sposobna, da bi jih postavila v središče svojih skrbi. Zagotavljam jim svojo molitev. Ter molim in molimo vsi skupaj: "Tebi, Gospod, slava, nam pa sramota." To je čas sramu. Spodbujam škofe in redovne predstojnike, naj si še naprej z vsemi silami prizadevajo, da se podobne drame ne bi ponovile. Francoskim duhovnikom izražam bližino in očetovsko podporo ob tej preizkušnji, ki je težka, vendar zdravilna, in vabim francoske katoličane, naj prevzamejo svoje odgovornosti, da bi zagotovili, da bo Cerkev varen dom za vse. Hvala.«

Izjava Tiskovnega urada Svetega sedeža
Sicer pa je Matteo Bruni, direktor Tiskovnega urada Svetega sedeža, že v torek, 5. oktobra, v odgovoru na vprašanja novinarjev dejal, da je bil sveti oče »seznanjen z objavo poročila francoskih škofov, s katerimi se je srečal v preteklih dneh med obiskom ad limina. Njegovo vsebino je sprejel z veliko žalostjo. Papeževe misli so predvsem pri žrtvah, izrazil je svoje »veliko obžalovanje zaradi njihovih ran ter hvaležnost za pogum, da so zlorabe prijavili.« Sveti oče je z mislimi tudi pri »Cerkvi v Franciji, z željo, da bi se mogla, v zavedanju te strašne stvarnosti, združena s trpljenjem Gospoda za njegove najranljivejše otroke, podati na pot odrešenja.

Papež s svojo molitvijo Gospodu izroča Božje ljudstvo v Franciji, posebej žrtve, v prošnji, da bi jim podaril tolažbo in uteho ter bi jih s pravico dosegel čudež ozdravljenja.

Predstavitev poročila v Parizu
V torek, 5. oktobra, so v Parizu predstavili poročilo neodvisne komisije glede spolnih zlorab mladoletnih v Franciji: med letoma 1950 in 2020 naj bi bilo v zlorabe vpletenih od 2.900 do 3.200 duhovnikov in redovnikov. Po podatkih ene izmed nacionalnih raziskav naj bi bilo danes v Franciji 216.000 (z možnostjo napake 50.000) odraslih, ki so bili kot mladoletni zlorabljeni s strani duhovnikov in redovnikov.

Poročilo vsebuje tudi 45 posebnih priporočil. Med njimi so okrepitev mehanizmov notranjega nadzora, boljša opredelitev vloge škofa, da ne bi mogel biti sodnik in stranka v postopku, ter boljša vključenost laikov v vodstvo Cerkve.

Vir: Vatican News - slovenska redakcija