Papež Frančišek z apostolskim pismom Aperuit illis določil nedeljo Božje Besede

30.9.2019 Katoliška Cerkev Sveto pismo, Papež Frančišek

Papež Frančišek je z apostolskim pismom Aperuit illis določil, da bo odslej v bogoslužnem koledarju 3. nedelja med letom posvečena obhajanju, razmišljanju ter razširjanju Božje Besede. Pomenljivo je, da se apostolsko pismo zaključi z besedami: »Dano v Rimu pri sv. Janezu v Lateranu, 30. septembra na liturgični spomin sv. Hieronima na začetku 1600. obletnice njegove smrti.«

Sveti oče je v apostolskem pismu med drugim zapisal, da Drugi Vatikanski koncil je dal močno spodbudo ponovnemu odkrivanju Božje Besede z dogmatično konstitucijo Dei Verbum. Na teh straneh, ki so vredne, da jih premišljujemo in živimo, se jasno pokaže narava Svetega pisma, njegovo izročanje iz roda v rod (pogl. II), njegov božanski navdih (pogl. III), ki vsebuje Staro in Novo zavezo (pogl. IV in V), ter njegov pomen za življenje Cerkve (polg. VI). Za spodbujanje tega učenja je Benedikt XVI. leta 2008 sklical Sinodo škofov na temo »Božja Beseda v življenju in poslanstvu Cerkve«, po kateri je objavil Apostolsko spodbudo Verbum Domini, ki prestavlja nepogrešljiv nauk za naše skupnosti. Papež Frančišek nadaljuje: "Zato je dobro, da nikoli ne izgine v življenju našega ljudstva ta odločilen odnos z živo Besedo, ki se je Gospod ne utrudi naslavljati na svojo Nevesto, da bi lahko rastla v ljubezni in pričevanju vere. Zato določam, da naj bo 3. nedelja med letom posvečena obhajanju, razmišljanju ter razširjanju Božje Besede".

Ta nedelja Božje Besede je tako postavljena v primeren trenutek tistega obdobja cerkvenega leta, ko smo povabljeni okrepiti vezi z judi ter moliti za enost kristjanov. Ne gre namreč za čisto časovno naključje, kajti obhajanje nedelje Božje Besede izraža ekumensko veljavnost, saj Sveto pismo kaže tistim, ki ga poslušajo, pot za dosego pristne in trdne enosti.

Vir: Vatican News