Omemba svetega Jožefa v II., III. in IV. evharistični molitvi

19.6.2013 Vesoljna Cerkev in Cerkev na Slovenskem Katoliška cerkev

Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov je danes, 19. junija 2013, razglasila odlok o omembi sv. Jožefa, ženina Device Marije, v II., III. in IV. evharistični molitvi.

Odslej bodo mašniki v evharistični molitvi pri sveti maši poleg Device Marije in apostolov omenjali tudi svetega Jožefa, ženina Device Marije. V II. evharistični molitvi bo besedilo spremenjeno v: »ut cum beáta Dei Genetríce Vírgine María, beáto Ioseph, eius Spon­so, beátis Apósto­lis«, v III. v: »cum beatíssima Vírgine, Dei Genetríce, María, cum beáto Ioseph, eius Spon­so, cum beátis Apóstolis« in v IV. evharistični molitvi pa v: »cum beáta Vírgine, Dei Genetríce, María, cum beáto Ioseph, eius Spon­so, cum Apóstolis«. Slovenski prevod bo priskrbela Slovenska škofovska konferenca, ki bo besedilo poslala v potrditev Svetemu sedežu.

Papež Frančišek se je odločil za uvedbo spremembe na podlagi številnih pobud vernikov iz celega sveta. Češčenje sv. Jožefa je med verniki prisotno od vsega začetka, saj mu krščanska tradicija priznava posebno vlogo med svetniki zaradi izredne vloge, ki jo je imel pri varstvu Device Marije in veliki skrbi za vzgojo Jezusa Kristusa. Pobožnost do sv. Jožefa je ostala nespremenjena skozi zgodovino, njegovo varstvo in priprošnja Cerkvi pa sta na posebnem mestu.