Odzivi nekaterih evropskih škofov na vprašanje beguncev in migrantov

6.9.2015 Katoliška Cerkev Begunec, CCEE, Evropa

Škofje v evropskih državah se na različne načine odzivajo na reševanje begunske krize. Večina preko svojih sporočil vernike poziva, naj po svojih močeh pomagajo prizadetim.Švicarski škofje: Pomoč beguncem je za kristjane dolžnost
Švicarski škofje so v sporočilu ob zaključku plenarnega zasedanja, ki je potekalo ta teden, med drugim zapisali, da je »pomoč beguncem za kristjane dolžnost.« Ob tem pozivajo, da bi v duhu Evangelija pomagali osebam, ki so revne in trpijo ter spomnijo, da je zaradi povečane revščine potrebno nuditi več pomoči na vseh nivojih. Poleg tega poudarijo, da mora solidarnost prestopiti narodne in evropske meje, saj Evropa ni tista, ki nosi najtežje breme tragedije beguncev. Pri tem navajajo podatke OZN, ki kažejo, da le majhen delež od 60 milijonov oseb, ki bežijo iz svojih držav, pride do Evrope. Enako velja tudi za begunce iz Sirije: od 4 milijonov ljudi, ki so zapustili državo, jih 3,5 milijonov živi v sosednjih državah (torej v Libanonu, Jordaniji, Iraku in Turčiji). 

Lizbonski patriarh poziva k bolj humanemu in dejavnemu odgovoru na krizo
Tudi lizbonski patriarh, kardinal Manuel Clemente, je v pismu ob začetku novega pastoralnega leta vernike pozval k bolj humanemu in dejavnemu odgovoru na begunsko dramo v Evropi. V sporočilu vabi družine, skupnosti in katoliške organizacije, naj sprejmejo povabilo, ki ga je papež Frančišek zapisal v buli ob napovedi izrednega jubileja: »odpreti srce tistim, ki živijo na najbolj obupnih obrobjih življenja,« da bi dali, kot verniki, močno in učinkovito pričevanje Božjega usmiljenja.« Tudi kardinal Clemente opozarja, da mora biti zaradi kompleksnosti problemov, ki jih je potrebno razrešiti kratkoročno in dolgoročno, odgovor globalen.

Madžarski škofje: sodelovanje katoliških in javnih ustanov
Madžarski škofje pa so ob koncu svojega jesenskega zasedanja objavili izjavo o situaciji beguncev. V njej karitativne katoliške ustanove pozivajo, naj skupaj z javnimi ustanovami najdejo najučinkovitejše načine za nudenje pomoči v državi, s posebno pozornostjo na pravice in dolžnosti v tej specifični situaciji.

Vir: Radio Vatikan.