Odranci - Revija cerkvenih pevskih zborov

Združeni cerkveni pevski zbori v cerkvi Sv. Trojice v Odrancih Združeni cerkveni pevski zbori v cerkvi Sv. Trojice v Odrancih

V župnijski cerkvi Svete Trojice v Odrancih so se v nedeljo, 17. aprila zbrali pevci cerkvenih pevskih zborov iz župnij lendavske dekanije, da bi skupaj slavili Boga, obenem pa s svojimi nastopi obogatili poslušalce ter si nabrali poguma in moči za nadaljevanje svojega poslanstva. Zbrane je pozdravil domači župnik Lojze Kozar in spomnil na Božjega služabnika Alojzija Kozarja, ki je v tej cerkvi deloval tudi kot glasbenik. Vodil je pevske zbore, tudi združene dekanijske in pomurske, mlade uvajal v svet glasbe s poučevanjem igranja na harmonij, zapisoval je melodije starih ljudskih pesmi. Srečanje se je nadaljevalo z molitvijo ob škofijskem misijonu in za beatifikacijo naših Božjih služabnikov Halasa in Kozarja. Povezovalka programa Klavdija Dominko je v napovedi vključila besede Božjega služabnika Alojzija Kozarja, ki jih je leta 1994 objavil v Cerkvenem glasbeniku o svojem pogledu na cerkveno glasbo.
Zbranim so se predstavili naslednji zbori: cerkveni mešani pevski zbor Neuničljivo upanje iz župnije Odranci, ženska vokalna skupina Talita in mladinska skupina iz Bogojine, starejši cerkveni pevski zbor župnije Beltinci, cerkveni mešani pevski zbor župnije Velika Polana, cerkveni mešani pevski zbor Marija pod logom župnije Turnišče in cerkveni mešani pevski zbor Ignacij Maučec iz župnije Bogojina. Za sklep so združeni zbori pod vodstvom turniškega organista in dekanijskega referenta za cerkveno glasbo Mateja Pucka zapeli velikonočno pesem Danica svetila in himno škofijskega misijona Odprite vrata Kristusu. Mogočno odpeta himna je pevce in vse navzoče še bolj navdušila za Kristusa. Revija je bila obenem priprava na še večjo slovesnost, ki bo 14. avgusta v Turnišču, kjer bomo obhajali sklep škofijskega misijona. Sledilo je prijateljsko druženje s pogostitvijo v veroučni učilnici, za kar so poskrbeli člani domačega ŽPS.
»Dober cerkveni zbor je tisti, ki poje s pravim namenom, to je, da poje v Božjo slavo … Dober zbor vodi v cerkvi tudi ljudsko petje … Cerkveni pevski zbor je ena izmed malih skupin v župniji, in sicer ena izmed najpomembnejših.« Besede Božjega služabnika Alojzija Kozarja so pevcem dragoceno vodilo pri njihovem pomembnem poslanstvu v Cerkvi.

FOTOGRAFIJE

Foto: Stanko Skledar

 

Več informacij dobite na Pastoralni službi murskosoboške škofije, e-naslov: [email protected]