Orgelski nastop ob sklepu šolanja: Tanja Rovšnik

26.6.2024 ob 19:00 Župnijska cerkev sv. Pavla, Prebold Cerkvena glasba, Kultura
Tanja Rovšnik ob sklepu šolanja na Orglarski šoli sv. Jožefa Celje Tanja Rovšnik ob sklepu šolanja na Orglarski šoli sv. Jožefa Celje

Orglarska šola sv. Jožef Celje vabi na orgelski nastop učenke Tanje Rovšnik v sredo, 26. junija 2024, ob 19. uri, v župnijski cerkvi sv. Pavla, Prebold.

Za sklep njenega šolanja bomo prisluhnili izbranim delom kot obogatitev liturgije svete maše, po omenjenem pa prisluhnili še izbranim orgelskim delom.

Mentorica: Andreja Golež Gruden

Vstop prost - vabljeni!

 

Tanja Rovšnik o sebi:

Sem Tanja Rovšnik, rojena 3.1.1981 v Slovenj Gradcu. Sem ena izmed treh otrok v naši družini, rodila sem se mamici Mariji in očetu Miranu. Imam brata in sestro, s katerima smo skupaj odraščali na Rovšnikovi domačiji v Kaplji vasi. Svojo glasbeno pot sem začela v zgodnjih otroških – osnovnošolskih letih, saj sem poleg osnovne šole, obiskovala tudi glasbeno šolo v Žalcu in na Polzeli. Igrala sem klavir, ter leta 1995 zaključila 7 let nižje glasbene šole. Ves čas osnovne šole sem zelo rada prepevala tudi pri zboru, še takrat v tistih časih smo mladi zelo radi hodili peti in potem nastopali na različnih prireditvah, ter sodelovali tudi pri cerkvenih bogoslužjih. Vedno mi je bilo to v veselje. S sestro sva tudi doma večkrat prepevali, ob spremljavi klavirja, in tudi kitare, saj je očetu in mami bilo to v velik ponos in veselje. Sledila je srednja šola, kjer pa se takrat žal nisem odločila nadaljevati še glasbene poti na srednji glasbeni šoli, kar mi je mami vedno govorila in če se danes ozrem nazaj, mi je kar malo žal, da je nisem poslušala. S končanjem srednje Ekonomske šole v Celju sem nadaljevala študij na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, doma pa sem vedno rada še igrala in prepevala zase, za starše in za svoje veselje. Svoj študij sem zaključila z diplomo leta 2005. Skozi vsa študijska leta sem opravljala različna študentska dela in si s tem pridobivala razne izkušnje, v letu 2006 pa sem se zaposlila v podjetju Spar Slovenija, kjer sem zaposlena še danes, in opravljam delo Vodje uprave v Celju. Leta 2007 se mi je rodil sin Tej, in skupaj z družino smo se preselili v Prebold. Svoje glasbeno vnemo sem ob družini malo dala na stran, vedno pa sem doma še rada zaigrala na klavir, ki smo ga imeli doma pri starših. Leta 2016 sem uspešno zaključila še magisterij na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. 

V Preboldski župniji se je vrsto let zbiral denar za nove orgle, in v letu 2021 smo nove orgle tudi blagoslovili. Takratni župnik g. Damjan Ratajc me je leta 2019 navdušil, če bi poskusila igrati orgle, in z željo pridobiti si nove izkušnje, novo znanje,  sem se še istega leta vpisala na Orglarsko šolo pri Svetem Jožefu v Celju, sprva v pripravnico eno leto, da sem obnovila osnovno znanje, nato pa nadaljevala z orglami. Med obiskovanjem orglarske šole sem obiskovala tudi razne seminarje, potrebno je bilo opraviti vse predmete in  je bilo občasno kar naporno, saj sem že malo ven iz učenja, v letu 2022 sem že mislila odnehati – pa sta me moja profesorica ga. Andreja in ravnatelj g. Miha prepričala, da sem šolo nadaljevala.  Tako sem z vztrajnim trudom in  voljo pripeljala šolanje do konca in uspešno tudi zaključila. V veliko podporo so mi bili tudi moji najbližji in moj sin, ki so me  ob šolanju vedno podpirali in sem jim zato zelo hvaležna. Sedaj z igranjem orgle občasno tudi sodelujem v Preboldski župniji z igranjem pri maši, na birmah in obhajilih.