25. obletnica smrti B. s. Alojzija Kozarja

28.4.2024 ob 10:00 Odranci Škofija Murska Sobota
Slovesnost ob 25. obletnici smrti B. s. Alojzija Kozarja Slovesnost ob 25. obletnici smrti B. s. Alojzija Kozarja

V nedeljo, 28. aprila 2024 je v župnijski cerkvi Svete Trojice v Odrancih potekala slovesnost ob 25. obletnici smrti B. s. Alojzija Kozarja.

Slovesnost ob 25. obletnici smrti Božjega služabnika Alojzija Kozarja je vodil nadškof dr. Marjan Turnšek. Njega in vse zbrane je pozdravila postulatorka Klavdija Dominko in spomnila na Božjega služabnika Alojzija Kozarja, ki je v svojih literarnih delih opisoval otroke in mlade in tudi tako pokazal, da je prijatelj mladih. Bogoslužje so s petjem bogatili pevci zbora Neuničljivo upanje pod vodstvom Nuše Zadravec in pevke mladinskega zbora pod vodstvom Helene Vrbnjak. V nagovoru je nadškof pokazal na dve veliki osebnosti slovenskega naroda, na blaženega Slomška in Božjega služabnika Kozarja. Spomnil je na evangeljske besede o trti in mladikah, ko Jezus sedemkrat ponovi besedo »ostane«, oz. »ostanite«. Slomšek je doživljal nasprotovanja, a je ostal, nič ga ni odvrnilo od njegovega poslanstva. Tudi Kozar je doživljal mnoga nasprotovanja, a je tudi od vztrajal pri izpolnjevanju naloge, ki mu je bila poverjena. Oba nam s svojo držo govorita, da moramo tudi mi ostati, ostati na bojišču sedanjega trenutka in vztrajati v prizadevanju za dobro. Nadškof je spomnil še na prizadevanje Slomška in Kozarja, da bi ohranila in krepila temelj družbe in Cerkve, to je zakon in družino. Tudi danes je potrebno krepiti družino, skrbeti za svetost zakona, ker sodobni svet uničuje ta temelj človeštva in krščanstva.

Ker je bil Kozar prijatelj mladih, so ravno mladi, učenci posameznih razredov, izrekli prošnje in potem na oltar prinesli simbolične darove, ki govorijo, kako je Kozar v svojih literarnih delih skrbel za mlade, za družine in s tem za prihodnost naroda in Cerkve.

Ob koncu svete maše se je župnik zahvalil nadškofu za daritev svete maše in za izrečene besede, predstavniki župnije pa so mu izročili spominska darila. Nato se je župnik zahvalil postulatorki Klavdiji Dominko, ki vodi škofijski postopek za beatifikacijo in na razne načine skrbi, da bi Božjega služabnika spoznalo čim več ljudi in se mu v svojih stiskah priporočalo. V znamenje hvaležnosti ji je župnija izročila posebno priznanje – odranski srebrnik, to je kovanec iz srebra s podobo odranske cerkve, ter listino o tej nagradi.

Sklep slovesnosti je potekal ob grobu Božjega služabnika, kjer so navzoči zmolili molitev za njegovo beatifikacijo in s Slomškovo pesmijo povedali, da smo v nebesih doma.

Fotografije

Več o Božjem služabniku Alojziju Kozarju na spletni strani – www.lojzekozar.si