Obisk škofa Jamnika na Filipinih in v Vietnamu

13.7.2012 Filipini in Vietnam Katoliška šola, Škofija Ljubljana
Škof msgr. dr. Anton Jamnik s kardinalom Jean-Baptistom Pham Minh Manom Škof msgr. dr. Anton Jamnik s kardinalom Jean-Baptistom Pham Minh Manom

Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik je na povabilo predsednika Ateneo de Manila University Josa Ramona T. Villarina obiskal Filipine in Vietnam.

V začetku julija je škof Jamnik obiskal univerzo Ateneo de Manila University ter imel predavanja za študente o novih izzivih vesoljne Cerkve in Cerkve v Aziji, kjer je spregovoril o pomenu globalizacije, ki tudi v azijski svet prinaša nova vprašanja in probleme. Škof Jamnik se je v sklopu obiska udeležil tudi plenarnega zasedanja tamkajšnjih škofov – vseh škofij je približno devetdeset –, na katerem je imel krajšo predstavitev krščanstva v Evropi. V skupnem pogovoru so sogovorniki izpostavili dejstvo, da azijske dežele, kjer je krščanstvo zares živo, lahko veliko pomagajo pri evangelizaciji v Evropi. Po tem je imel škof Jamnik še krajše srečanje z novim manilskim nadškofom Luisom Antoniom Gokim Tagelom.

Filipine sestavlja 7.111 otokov, prebivalcev je okrog 90 milijonov, od teh je 13 milijonov v glavnem mestu Manila. Filipini so katoliška dežela, kjer je krščanstvo močno prisotno v vsakdanjem življenju, to pa se odraža tudi v globoki veri in velikem številu duhovnih poklicev. Z razliko od Evrope in tudi delno od ZDA na Filipinih nista prisotna niti sekularizacija niti  potiskanje vere v zasebnost.

Na povabilo p. Martina Josepha Van Sang Maia je škof Jamnik odpotoval v Saigon, drugo največje mesto v Vietnamu. Čeprav je Vietnam komunistična dežela, Katoliški Cerkvi kljub različnim omejitvam in pritiskom ne povzroča večjih težav. Ob koncu obiska Vietnama se je škof Jamnik srečal tudi s kardinalom Jean-Baptistom Pham Minh Manom. Predstavil je položaj Cerkve v tej azijski državi in svoje delo, saj si zelo prizadeva, da bi bila v tej komunistični deželi Cerkev tista, ki bi prinašala upanje in vrednote ter bi v dialogu sooblikovala družbeno življenje. Kardinal je poudaril, da različne ideje in pobude o človekovih pravicah, ki prihajajo iz Zahoda, prinašajo tudi marsikaj etično spornega in nesprejemljivega za resnično krščansko življenje, kot so pravica do splava, homoseksualne poroke, različni genetski posegi v življenje ipd. Sogovornika sta ugotovila, da globalizirani svet in hitra komunikacija prinašata precej dobrega, obenem pa tudi velike težave, predvsem pa etični relativizem in poudarjanje samovoljne svobode. Kardinal Pham Minh Man je izpostavil, da je največja nevarnost za krščanstvo t. i. rdeči kapitalizem. V tem primeru ne gre več toliko za neko marksistično ideologijo, ampak za nebrzdani liberalizem, kjer predstavljajo kapital in korupcija ter etični relativizem s svojo kulturo udobja veliko nevarnost za Cerkev in živo krščansko pričevanje. Pogovor je tekel tudi o pobudi, da bi v prihodnosti prišlo v Slovenijo manjše število vietnamskih bogoslovcev, podobno kot gredo tudi v druge države po Evropi ali ZDA.

V Vietnamu je 26 škofij, od 80 milijonov prebivalcev je približno 9 % katoličanov. Število duhovnih poklicev je zelo visoko, tako da so semenišča polno zasedena in mnogi kandidati morajo na sprejem čakati več let. Katoliška Cerkev je posebej živa na jugu, kar komunistična oblast na svoj način tolerira predvsem iz pragmatičnih razlogov. Na Filipinih in v Vietnamu je na ulicah in cerkvah opaziti polno mladosti ter številčne družine, kjer se še vedno veliko moli. Kljub težkim razmeram in revščini ljudje živijo pristno in preprosto krščanstvo. Ravno v Vietnamu bo v oktobru potekalo zasedanje azijskih škofov in glavna tema bo soočenje s sodobnim globalnim svetom in ohranjanje lastne identitete.

 

msgr. dr. Anton Jamnik
ljubljanski pomožni škof