Obisk predsednika Vlade RS na sedežu novomeške škofije

12.2.2013 Novo mesto Država, Škofija Novo mesto
Obisk predsednika Vlade RS na sedežu novomeške škofije - vir - Kabinet predsednika Vlade RS Obisk predsednika Vlade RS na sedežu novomeške škofije - vir - Kabinet predsednika Vlade RS

V okviru vladnega obiska na Dolenjskem in v Beli krajini se je v torek, 12. februarja 2013, predsednik Vlade RS Janez Janša srečal s škofom Andrejem Glavanom. Na pogovoru so poleg omenjenih sodelovali še državni sekretar na Ministrstvu za znanost, izobraževanje, kulturo in šport Aleksander Zorn, direktor Urada za verske skupnosti Silvester Gaberšček, generalni vikar Škofije Novo mesto Božidar Metelko, škofijski ekonom dr. Janez Gril, direktor škofijske Karitas mag. Igor Luzar ter predstavniki kabineta predsednika Vlade RS.

Škof Glavan je najprej predstavil delovanje mlade škofije v preteklih sedmih letih od njene ustanovitve ter njeno ozemeljsko pokritost, ki sega od Kočevskega preko Bele Krajine do Čateža ob Savi in na Severu do izvira Krke. Generalni vikar in ekonom sta predstavila nekatere izobraževalne in pastoralne ustanove v okviru škofije.

Pogovor je nadalje tekel o nekaterih vprašanjih romske problematike, saj med slovenskimi škofijami največ Romov živi ravno na območju novomeške škofije. Za doseganje boljše vključenosti Romov v okolje so navzoči izpostavili pomembnost izobraževanja in vzgoje. V novomeški škofiji Romom posebno pozornost posvečata dva duhovnika, ki skušata skupaj z njimi doseči duhovni in kulturni dvig tega naroda.

Ob koncu so se predstavniki vlade in škofije dotaknili tudi vprašanja ohranjanja kulturnih spomenikov in predvsem nekdanjih kočevarskih pokopališč na Kočevskem.


Besedilo je v originalu objavljeno na spletni strani Škofije Novo mesto.