Obhajanje dneva duhovniškega posvečenja mariborske metropolije

Foto: Vatican News Foto: Vatican News

V sredo, 13. junija 2018, so duhovniki mariborske metropolije (celjske, mariborske in murskosoboške (nad)škofije) na Ptujski Gori skupaj obhajali dan duhovniškega posvečenja (Dies sanctificationis).

Poleg škofov in duhovnikov so bili navzoči tudi diakoni in nekateri kandidati za stalni diakonat. Pri Mariji, Zavetnici s plaščem, so bili zbrani kot velika družina bratov.

Dopoldne, po skupni molitvi, so prisluhnili besedam in pričevanju poznanega kulturnika, Prešernovega nagrajenca, pesnika Andreja Brvarja. Na njemu lasten, pronicljiv način je spregovoril o sodobni kulturi in o čudenju nad eksistenco sveta in človeka. Ob njegovem razmišljanju in tudi življenjskem pričevanju je bilo moč začutiti, da je to čudenje pomemben navdih pri nastajanju njegovih pesmi. Njegova poezija, ki raste iz ljubezensko presežnega čudenja nad svetom in človekom, nam zato približa privrženost življenju in presežnemu.

Sledilo je somaševanje, ki ga je vodil letošnji zlatomašnik, celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek. V začetku homilije je izrazil svoje osebno veselje, da je to srečanje preseglo meje škofij, »ne zato, ker bi bili nostalgični do skupne preteklosti, ampak ker preprosto spadamo skupaj«, je razmišljal celjski škof v svojem nagovoru duhovnikom.

Popoldne je sledilo skupno druženje v župniji Kidričevo, nato so škofje, duhovniki in diakoni v župnijski cerkvi sv. Družine srečanje zaključili s pobožnostjo v čast Jezusovemu Srcu in s skupno posvetitvijo Jezusu Kristusu, kralju vesoljstva.

Vir: Nadškofija Maribor