Obeležitev 75-letnice mučeniške smrti p. Placida Corteseja

Sredi novembra bo v Padovi, na Ptuju, na Cresu, v Trstu in morda še kje več pobud v spomin na minorita p. Placida Corteseja ob 75-letnici njegove mučeniške smrti v Trstu.

P. Placida Corteseja se bodo spomnili ba slovenskem televizijskem sporedu RAI v Trstu. V soboto, 2. novembra, bodo ob 21. uri predvajali enourni dokumentarec o njem, ki nosi naslov Pogum molka. Leta 2006 ga je pripravil scenarist in režiser Paolo Damosso iz Turina, za sinhronizacijo v slovenščino pa je poskrbel Radijski oder.

Film ostaja zelo aktualen, njegova dragocenost pa je tudi v tem, da v njem nastopa več Cortesejevih sodelavcev in znancev, ki so nas medtem zapustili, njihovo pričevanje pa ostaja.

Ob 75-letnici mučeniške smrti Božjega služabnika p. Placida Corteseja bo v torek, 19. novembra, ob 15.30 zadušnica v slovenskem in italijanskem jeziku v dvoranici v I. nadstropju Rižarne v Trstu. Somaševali bodo provincial slovenskih minoritov p. Igor Salmič, tržaški škofov vikar za laike in kulturo Ettore Malnati in tržaški dušni pastir Tomaž Kunaver. Pel bo združeni zbor Zveze cerkvenih pevskih zborov pod vodstvom Alenke Cergol.

Ta mladi duhovnik (1907–1944), rojen na Cresu, a dejaven v baziliki sv. Antona v Padovi, urednik zelo razširjenega verskega mesečnika Messaggero di S. Antonio, je bil zelo povezan s Slovenci in Hrvati, saj je v Padovi nudil pomoč našim internirancem v taborišču Chiesanuova, po zlomu fašizma pa je pomagal pobeglim vojnim ujetnikom, Judom, odpornikom. To je plačal z življenjem. Ker ni izdal nobenega sodelavca, so ga od 8. oktobra 1944, ko so ga ugrabili v Padovi, do smrti mučili na sedežu gestapa v Trstu, truplo pa verjetno sežgali v Rižarni. Zaradi njegove nesebične ljubezni do bližnjega se je leta 2002 začel postopek, da bi ga razglasili za blaženega. Lani pa mu je italijanski predsednik Mattarella posmrtno podelil zlato kolajno za civilne zasluge.