Novinarska vprašanja glede blokade Facebook-a spletnega portala časnika Družina

2.11.2020 Cerkev na Slovenskem Diskriminacija, Družina, Spletna stran

Družina

Pozdravljeni,

pošiljam vprašanja za osrednji članek v prihajajoči številki Družine in prosim za odgovore Hvala vnaprej, lep pozdrav in vse dobro,

Družina

_ _ _

Vprašanja naslanjam na delno blokado Družininega facebook profila minuli teden, ko so izginili ali se ni dalo deliti člankov s povezavo na spletno stran druzina.si.

1. Ali je blokada facebook profila lahko način kratenja osnovnih človekovih pravic in pravice do svobode govora (v našem primeru do izražanja verskih prepričanj)?

2. Ali je Facebook dolžan »kršitelju« sporočiti, kdo ga je prijavil in na podlagi katere objave?

3. Ali je v tem, da za Facebookovimi algoritmi ne stoji človek, temveč stroj, lahko kaj problematičnega oziroma spornega?

4. Ali je blokada facebook profila primerna metoda utišanja drugače mislečih?

5. Morda veste, ali v Sloveniji obstaja inštitucija, ki preverja objave na družbenih omrežjih in morda tudi prijavlja kršitve?

6. Kako se odzvati, če si tarča cenzure na družbenem omrežju?

__________________________________________________________________________________

 

Spoštovani,

pošiljamo odgovore na zastavljena vprašanja.

1. Ali je blokada Facebook profila lahko način kratenja osnovnih človekovih pravic in pravice do svobode govora (v našem primeru do izražanja verskih prepričanj)?  

Omejevanje govora na socialnih omrežjih že dlje časa povzroča različna mnenja. Na en strani zagovorniki človekovih pravic opozarjajo na nesprejemljivost omejevanja svobode izražanja. Na drugi strani pa se javnost in Facebook zavedajo, da lahko neprimeren govor spodbuja nasilje. Zato so države pred izzivom, da čim prej in na primeren način pravno regulirajo to občutljivo področje, zaščitijo svobodo izražanja in v primeru Družine zagotovijo tudi svobodo delovanja verskih skupnosti ter svobodo vesti. 

2. Ali je Facebook dolžan »kršitelju« sporočiti, kdo ga je prijavil in na podlagi katere objave?

Facebook je zasebno podjetje, ki ima omenjeno področje regulirano z notranjimi pravilniki. Transparenten odnos do potrošnika vedno vključuje tudi pravico do informiranosti še zlasti, ko ta naenkrat ne more v celoti ali pa deloma uporabljati tega množičnega socialnega omrežja.     

3. Ali je v tem, da za Facebookovimi algoritmi ne stoji človek, temveč stroj, lahko kaj problematičnega oziroma spornega?

Vlogo cenzorja na družbenih omrežjih pogostokrat opravljajo ljudje, ki želijo drugače mislečim iz svojih ideoloških in političnih razlogov omejevati svobodo govora . Pri tem se poslužujejo dejanj, ki namerno sprožijo ustrezne algoritme za blokado določenih vsebin. V tem primeru je Facebook odgovoren tako za algoritme kot tudi za ustrezne institucije znotraj podjetja, ki uporabnikom pomagajo razreševati nesporazume in neutemeljene odzive algoritmov. 

4. Ali je blokada Facebook profila primerna metoda utišanja drugače mislečih?

Uporaba socialnih omrežij z namenom ideološkega in političnega omejevanja svobode izražanja je v vsaki demokratični družbi nesprejemljiva. To še posebej velja, če gre za skupine, ki uveljavljajo svojo pravico do verske svobode in svobode vesti. Verjamemo da se Facebook tega problema zaveda in v ta namen oblikuje nove politike in algoritemske rešitve. 

  5. Morda veste, ali v Sloveniji obstaja inštitucija, ki preverja objave na družbenih omrežjih in morda tudi prijavlja kršitve?

S tem podatkom uradno ne razpolagamo. 

6. Kako se odzvati, če si tarča cenzure na družbenem omrežju?

To je predvsem izziv za EU, politiko, zakonodajalce in institucije, ki v naši državi zagotavljajo varstvo človekovih pravic. V razmerah, ko to področje zakonodajno še ni ustrezno urejeno, je izrednega pomena, da se o tovrstnih primerih cenzure ne molči. O vseh zlorabah družbenih omrežjih ter omejevanju temeljnih človekovih pravic je potrebno obvestiti konkretno socialno omrežje, javnost in pristojne državne organe. Samo na takšen način bom na globalni in lokalni ravni dosegli sprejem ustreznih zakonodaj in politik, ki bodo ščitile posameznika in njegove pravice. 

Lep pozdrav,

Dr. Tadej Jakopič

Tiskovni predstavnik SŠK