Nočno peš romanje na Brezje 2018

22.6.2018 Ljubljana - Brezje Marija, Mladina, Romanje, Skupnost
Foto SKAM Foto SKAM

SKAM – Skupnost katoliške mladine v petek, 22. junija 2018, organizira tradicionalno nočno peš romanje na Brezje.

Vabijo vse mlade, mlade v poklicih, starše, stare starše, sestre, brate in prijatelje, da se pridružijo pri romanju na Brezje, ki bo potekalo po naslednjem programu:

Petek

Župnijska cerkev sv. Vida v župniji Ljubljana – Šentvid
20.00 Molitev v cerkvi in blagoslov romarjev
20.30 Odhod iz Šentvida, pričetek peš romanja proti Kranju (skozi Gameljne, Dvor, Stanežiče, Medno, Medvode, Podrečo, Mavčiče, Praše, Jamo, Breg ob Savi, do Kranja)

Sobota

Kranj – Zlato polje, župnijska cerkev sv. Modesta:
1.00 Postanek in skupna molitev
1.45 Skupno nadaljevanje poti proti Brezjam (skozi Polico, Naklo, Bistrico, Podbrezje, Posavec, do Brezij)

BREZJE:
7.00 romarska maša

Kdor potrebuje prevoz iz Brezij v Kranj ali Ljubljano, naj izpolni prijavnico za rezervacijo.


Zgodovina romanja
Začetki romanja segajo v prva osemdeseta leta, ko so se mladi na študiju v Ljubljani pod vodstvom takratnega študentskega duhovnika g. Rudija Koncilja ob koncu akademskega leta podali na pot zahvale do brezjanske Marije. Kasneje so se ‘ljubljanskim’ študentom pridružile tudi župnijske skupine mladih iz Ljubljane in okolice ter gorenjskih župnij.

Namen
S prošnjo ali zahvalo v srcu stopamo cilju naproti. Zase, za izpite, za dež, za sušo v duši, za to, da bi našli odgovor, kam naprej, v zahvalo za prestane preizkušnje, za rast, za vztrajnost … Romanje ni čarobna formula, ki  izpolni zastavljene želje oz. pričakovanja, pač pa zato, ker romati pomeni moliti, vzeti si čas zase in za Boga, dati se mu na razpolago, pustiti odvečno navlako doma in odpreti srce za bistveno v življenju, in ker je romanje šola sprejemanja vsakega trenutka in vsakogar ki pride na pot  ali stopa s teboj … Namen romanja, ki je zunanje znamenje vztrajnosti, odpovedi in žrtve na poti,  je znamenje in priprava na našo notranjo pot – pot srca in življenja po veri.

Komu je namenjeno?
Romanje ob zaključku šolskega in akademskega leta je namenjeno mladim, predvsem srednješolcem in študentom v Ljubljani, da se podamo na pot zahvale, prošnje in molitve. Romarska pot povezuje v molitvi in naporu tudi vse druge mlade, ki želijo preko Marije, Bogu izraziti hvaležnost za milosti iztekajočega se šolskega oz. akademskega ‘maratona vere’. Romarski procesiji se lahko pridruži kdor koli, ki je fizično pripravljen na osem urno hojo.

Romarska pot
Iz Šentvida bomo šli po stranski cesti skozi Gunclje, mimo Stanežič in motela Medno. V križišču, kjer je odcep za Presko, bomo prečkali želežniško progo in kakih 500 m naprej še glavno cesto. Glavno cesto bomo prečkali še na vrhu klanca v Medvodah pri odcepu za Zbilje in Mavčiče. Šli bomo še skozi vasi: Praše, Jama, Breg, Drulovka in nato v Kranju čez Delavski most do Zlatega polja..

Okoli 1.45 bomo pot nadaljevali šli skozi Kranj, do črpalke v zgornjem kranjskem križišču in nato po makadamu do Police in Naklega, kjer bomo prečkali staro magistralno cesto in nadaljevali pot po makadamu do stare ceste, ki pelje skozi Bistrico do Podbrezij.
Od tu naprej  pot nadaljujemo v smeri Posavca in naprej proti Dobrem Polju. Tam bomo staro magistralno cesto zapustili in nadaljevali pot po stranskih ali poljskih poteh pod avtocesto in naprej do Brezij.

Na Brezjah bo zjutraj na voljo topel čaj, za popotno malico pa poskrbi vsak sam.

Varnost
Zaradi prometne varnosti naj vsak romar poskrbi za kresničko, baterijo ali odsevni jopič.

Prevoz
V primeru večjega števila prijav bomo organizirali povratni avtobusni prevoz do Ljubljane. PRIJAVE

Dodatne informacije
Skupnost katoliške mladine, Jurčičev trg 2, 1000 Ljubljana, 01/426-84-77, [email protected]