Nikodemovi večeri v Mariboru 2013 – Blagor čistim v srcu (Mt 5,8)

18.11.2013 ob 19:30 Maribor Družina, Laik, Okrogla miza

Nikodemovi večeri v Mariboru se bodo odvijali od ponedeljka, 18. do četrtka, 21. novembra 2013, v Slomškovi dvorani na Slomškovem trgu 20. Organizatorji v Mariboru si prizadevajo odgovoriti na aktualna vprašanja ljudi, zato so se odločili, da bodo letos razmišljali o spolnosti in teologiji telesa. Naslov večerov bo »Blagor čistim v srcu« (Mt 5,8). Tudi letos bodo Nikodemovi večeri potekali v obliki okroglih miz, z izjemo zadnjega, ko bo predavanje. Povabili so različne strokovnjake, sodelovali bodo zakonci, pa tudi duhovniki in redovnice. Namen organizatorjev je opogumiti ljudi, da bi o spolnosti govorili bolj sproščeno in spoštljivo ter da bi dali spolnosti v svojem življenju pravo mesto. Vsakokratni začetek srečanj bo ob 19.30.


Ponedeljek, 18. november: Spolnost – visoka pesem ljubezni

Spolnost je ena od bolj zahtevnih tem. Velikokrat smo v zadregi, ko govorimo o njej. In vendar je spolnost ena od najlepših stvari, ki jo je Bog dal človeku. Lahko je eden od najvišjih izrazov ljubezni. Kakšen je Božji načrt s spolnostjo? Kaj pomeni ljubiti po Božjem zgledu? Samo če spolni objem izraža Božjo ljubezen in je njegova podoba, lahko človeka izpolni.

Gosti okrogle mize:

 • Katarina in Klemen Lajevec (zakonca)
 • Sara in Bojan Doljak (zakonca)
 • s. dr. Marjeta Pija Cevc, OSU (spec. teologije telesa)
 • Slavko Rebec (duhovnik)

Moderatorka: Darja Kalamar Frece (teologinja)


Torek, 19. november: Zakonska spolnost  med spoštovanjem in zlorabo

Spolna združitev je kraj, kjer naj bi zakonca utelešala božansko ljubezen. Vemo pa, da ni vselej tako. Za nekatere zakonce sčasoma postane spolnost prostor stiske in trpljenja, zakonska postelja kraj izsiljevanja in poniževanja. V spolnosti se zadajajo najhujše rane. Kaj storiti v takem primeru? Na koga se obrniti, kje iskati pomoč? Ali je treba v zakonski postelji samo voljno potrpeti?

Gosti okrogle mize:

 • Vilma in Dani Siter (zakonca)
 • dr. Lia Katarina Kompan Erzar (zakonska in družinska terapevtka)
 • p. dr. Ivan Platovnjak, DJ (duhovna teologija)

Moderatorka: dr. Andreja Poljanec (zakonska in družinska terapevtka)


Sreda, 20. november: Zakaj ne, če se imava rada?

Spolna vzdržnost pred poroko je bila včasih veliko bolj cenjena kot je danes. Mnogi mladi, ki še niso poročeni, imajo spolne odnose. Če jim kdo kaj reče, bodo znali povedati, da je učenje Cerkve zastarelo. Kaj pomeni imeti spolni odnos pred zakonom? Kakšen vpliv ima spolnost na človekovo dozorevanje in medčloveške odnose? Katere so prednosti predzakonske spolne vzdržnosti? Kako gledajo zakonci na svoje nekdanje prizadevanje za vzdržnost pred poroko?

Gosti okrogle mize:

 • Melita Čušin (žena in mati)
 • Polonca in Tomaž Sokol (zakonca, predavatelja teologije telesa za mlade)
 • Ivan Platiša (zakonski in družinski terapevt)
 • Simon Potnik (duhovnik)

Moderatorka: Fani Pečar (pastoralna delavka)


Četrtek, 21. november: V okovih spolne zasvojenosti

Pri spolnosti lahko naletimo na večje težave. Danes govorimo o številnih oblikah zasvojenostih. Ena od najbolj razširjenih je zasvojenost s spolnostjo. V mislih imamo samozadovoljevanje, gledanje pornografije in zasvojenost s spolnimi odnosi. Kakor vsaka zasvojenost, ima tudi ta številne negativne posledice na človekovo osebo in medčloveške odnose. Kako se rešiti iz spolne zasvojenosti?

Gost večera: Peter Topić, CSAT (terapevt)

Moderatorka: s. mag. Polonca Majcenovič, ŠSFKK (zakonska in družinska terapevtka)


Besedilo je posredoval vodja Katoliškega študentskega centra Sinaj p. mag. Ivan Hočevar.

Nikodemove večere organizira Katoliški študentski center (KŠC) Sinaj, kjer dobite tudi dodatne informacije na naslovu Magdalenski trg 3, Maribor, GSM: 041/286–352, e-naslov: [email protected] ali na spletni strani: http://www.sinaj.si.