Nedelja Božje besede 2024

21.1.2024 Katoliška cerkev Cerkev v Sloveniji, Sveto pismo

Nedelja Božje besede je praznik Svetega pisma, ki ga je papež Frančišek s pismom Odprl jim je um (Aperuit illis) leta 2019 razglasil za vso Cerkev in ga obhajamo v mesecu januarju, na 3. nedeljo med letom. Letos bo to 21. januarja in bo potekala pod geslom »Poglejte, s kako velikimi črkami vam pišem s svojo roko«. (Gal 6,11)

V koprski škofiji bo v nedeljo, 21. januarja, na Škofijski gimnaziji v Vipavi ob 15.00 škofijsko srečanje bralcev, na katerem bo spregovoril dr. Alan Tedeško na temo preroka Amosa.

Gradivo za obhajanje nedelje Božje besede

Zavod Biblično gibanje, ki koordinira obhajanje te nedelje, je v povezavi z različnimi skupinami in posamezniki v Cerkvi pripravil predloge za pripravo bogoslužja, sodelovanje pri nedeljski maši, katehetske in pridigarske osnutke ter različne pripomočke.

V duhu letošnjega gesla so se odločili, da bodo od nedelje Božje besede 2024 do nedelje Božje besede 2025 lastnoročno prepisovali odlomke iz evangelija po Marku, ki se to liturgično leto (B) berejo ob nedeljah.

Markov evangelij je najstarejši in je nastal na podlagi živega izročila nekaj desetletij po Jezusovem življenju, smrti in vstajenju. Evangelist Marko je želel prebuditi vprašanje o Bogu, zato opis Jezusove poti usmerjata dve vprašanji: »Kdo je Jezus?« in »Kdo je njegov učenec?«. Celoten evangelij je samo začetek odkrivanja skrivnosti Jezusove osebe in nebeškega kraljestva. Želi biti klic in vabilo, naj stopimo na pot, na kateri bomo kot bralci odkrivali skrivnost Jezusove osebe in ob njem postajali učenci ter pričevalci. Temu cilju bo služilo prepisovanje evangelija. To bo priložnost za osebno in družinsko molitev ter pogovor ob Božji besedi. Predlagajo, da na nedeljo Božje besede, 21. januarja, letos duhovnik pri sveti maši ljudstvu simbolično izroči prazne liste in ga torej povabi, da se kot posamezniki, skupina ali družina odloči prepisati odlomek Markovega evangelija ene izmed nedelj v letošnjem letu. Na nedeljo, ko bo na vrsti odlomek iz Markovega evangelija, bo duhovnik bral z lastnoročno prepisanega odlomka. Ob koncu leta bo Zavod zbrane prepisane liste zvezal v evangeliarij, ki ga na nedeljo Božje besede 2025 v procesiji prinesete k ambonu. Zavod je pripravil tudi posebne mape, v katere boste lahko med letom shranjevali prepisane odlomke.

Vse omenjeno skupaj z gradivom (navodili, prepisovalno predlogo, seznamom odlomkov) in drugimi informacijami najdete na spletni strani Zavodahttps://biblicnogibanje.si/nedelja-bozje-besede-2024/