Nadškof Stanislav Zore v Kranju blagoslovil park slovenskih himen

1.6.2023 Kranj Država, Škofija Ljubljana
Foto: Facebook profil nadškofa Zoreta Foto: Facebook profil nadškofa Zoreta

V četrtek, 1. junija 2023, je ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore v Kranju blagoslovil park slovenskih himen, ki sta ga slavnostno odprla župan Matjaž Rakovec in predsednica republike Nataša Pirc Musar. Med udeleženci so bili tudi obrambni minister Marjan Šarec, poslanci in drugi visoki gostje. Odprtje so počastili še veteranske organizacije s praporščaki in orkester Slovenske policije.

Tik ob Prešernovem gaju v Kranju je Mestna občina Kranj (MOK) v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) z javnim projektnim natečajem v teh dneh lepo in smiselno kot razširjen prostor uredila reprezentativni in nacionalno izpostavljen Park slovenske himne - Zdravljice in nekdanje dolgoletne slovenske narodne himne, zdaj himne Slovenske vojske – Naprej zastava slave (uglasbil jo je Davorin Jenko). Z njim se je počastilo avtorja njunih besedil Franceta Prešerna in Simona Jenka, ki sta tudi pokopana v neposredni bližini. 

Bogat kulturni program

V kulturnem programu so nastopili dijakinja Pia Krč z gimnazije Franceta Prešerna s pesmijo Ne bodi kot drugi, ki jo sicer izvaja Ditka, učenci osnovne šole Franceta Prešerna s pevskim zborom, Simona Jenka z recitacijo in pesmijo, Janeza Puharja-Center z razmišljanjem o slovenstvu, simbolih in pomembnih možeh naše zgodovine, pa pihalni orkester mestne občine Kranj z mažoretkami.

Predsednica Nataša Pirc Musar: Park združuje vrednote slovenskega naroda

Po nagovoru župana Rakovca je spregovorila predsednica Nataša Pirc Musar. Med drugim je poudarila: »Pred nami se razprostira lep, nov spominski park Slovenske himne. Ta projekt ima edinstven pomen, predstavlja povezovanje kulture, umetnosti, narodne zavesti, zgodovine, tradicije, narave in kakovosti bivanja na enem mestu. Park na simbolen način združuje vrednote, ki smo jim predani kot del enega, slovenskega naroda. S tem daje prostor za srečevanje različnih generacij in ohranjanja spomina na pomembne čase. Na čase, ko so se prebujala slovenska domoljubna čustva in oblikovale žlahtne misli dveh velikih Slovencev, dveh velikih poetov, Franceta Prešerna in Simona Jenka…«

Nadškof Zore: Simboliki vsebino dajemo mi

Nadškof Zore pa je pred blagoslovom zbrane spomnil, da so »to izredno pomembni trenutki in izredno pomembni prostori. Danes smo slišali kar nekaj besed o zgodovini in tudi besed o prihodnosti. Tudi besed o domovini. Vmes med preteklostjo in prihodnostjo smo mi. Vedno znova se pojavlja vprašanje, kdo pa smo mi. Kot posamezniki, v svojih družinah, v svojih krajevnih skupnostih, mestih. Kdo smi mi v tej državi Sloveniji, na katero smo ponosni. Kajti na koncu koncev vsej tej simboliki dajemo vsebino mi. Po drugi strani vsa ta simbolika vzgaja nas, nas oblikuje, in je dragoceno, da bomo na takšnem kraju vedno bolj vedeli, kdo smo. Ne zato, da bi se imeli za boljše, pomembnejše od drugih. Ne zato. Ampak, da bomo lahko z drugimi stopali v dialog, kajti brez identitete, brez zavesti, kdo si, se ne moreš pogovarjati o čem drugem kakor o vremenu in športnih rezultatih. Če pa vemo, kdo smo, potem se bomo lahko pogovarjali o preteklosti, se bomo zavedali, kakšno sedanjost oblikujemo, in bomo poznali tudi dediščino, ki jo bomo izročili prihodnosti. Kaj bodo prihodnji rodovi naredili z našo dediščino, bodo njihove odločitve. A če te dediščine, naše istovetnosti ne bo, potem bodo zelo težko kaj naredili. Zato je tako pomembno, da imamo te kraje, in da na lokalni ravni pravzaprav kažete tudi naši veliki politiki, na kakšen način lahko oblikujemo svojo istovetnost, se lahko zavedamo tega, kdo smo. Upam, da bo takšnih krajevnih pobud čim več. Določene stvari morajo v narodu priti od spodaj. Potem primejo. Še enkrat čestitke, in verjamem, da bodo tudi v naši prihodnosti, ne Prešerni, tudi ne Jenki, bodo pa poeti, ki bodo znali sestavljati verze, slaviti domovino, dvigati duha in povedati, kdo smo. Zato bomo sedaj blagoslovili ta park.« Po sklepnem blagoslovu pa je zbranim posvetil še to misel: »Slišali smo, da Zdravljica govori o edinosti, miru, povezanosti med narodi, a veste, da govori tudi o Slovenkah in Slovencih!?«

Vir: Družina