Nadškof Cvikl sodeloval na srečanju predstavnikov krščanskih Cerkva v Zavodu A.M. Slomška

23.1.2024 Maribor Ekumenizem, Okrogla miza
Foto: Jože Potrpin Foto: Jože Potrpin

V torek, 23. januarja 2024, se je v prostorih gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru v okviru tedna molitve za edinost kristjanov ob navzočih številnih dijakih gimnazije in mladih mariborske pravoslavne župnije odvilo srečanje predstavnikov krščanskih Cerkva.

Za Zavod je bilo to prvo tovrstno srečanje v šestindvajsetletni zgodovini. Pri ekumenski molitvi in okrogli mizi z naslovom »Mladi in ekumenizem« je Evangeličansko cerkev v Sloveniji zastopala duhovnica Violeta Vladimira Mesarič, Binkoštno cerkev pastor Srečko Krajnc, Srbsko pravoslavno Cerkev paroh Milan Jovanović in Katoliško Cerkev nadškof Alojzij Cvikl. Navzoče, med njimi tudi ravnateljico dijaškega doma dr. Lidijo Hamler, in sodelujoče sta pozdravila moderator omizja Klemen Gartner in nadškofijski referent za ekumenizem Igor I. Novak. Zatem so predstavniki cerkva zmolili molitev; mladi pravoslavni s parohom so namesto molitve zapeli. V pogovoru, ki je sledil, pa so gostje omizja v treh sklopih predstavili, kaj je za njih vera v Jezusa Kristusa, kako bi spregovorili mladim o njem, in kakšno je njihovo krščansko občestvo. V zadnjem delu srečanja so se mladi razdelili v tri delovne skupine, v katerih so spoznavali in bogatili drug drugega s svojimi pogledi, kdo je zanje Kristus, in z odmevi na slišano od svojih verskih pastirjev. Ekumenski večer pa so sklenili z roko v roki s skupno molitvijo očenaša.

Teden molitve bodo v Mariboru sklenili v četrtek, 25, januarja, v baziliki Matere usmiljenja (pri frančiškanih) s slovesno mašo, ki jo bo daroval nadškof Alojzij Cvikl, po njej pa se bodo predstavniki krščanskih Cerkva sprehodili po mestu oz. do mariborske stolnice.

Jože Potrpin

Prisluhni ekumenski molitvi in pogovornemu omizju v gimnaziji A. M. Slomška v Mariboru

Vir novice: Vatican News