Nadškof Cvikl daroval sveto mašo ob vseslovenskem romanju gasilcev na Brezjah

9.5.2020 Brezje Romanje, Civilna družba

Pri Mariji Pomagaj so se 9. maja 2020 s sveto mašo zahvalili za požrtvovalno delo gasilk in gasilcev. Tradicionalno vseslovensko romanje je zaradi epidemije potekalo v omejenem obsegu, sveto mašo je daroval mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.

Na prvo soboto po prazniku svetega Florijana na Brezjeh tradicionalno pripravljamo vseslovensko romanje gasilcev. Zaradi epidemije je romanje letos potekalo v omejenem obsegu. K sodelovanju so bili povabljeni predstavniki gasilskih društev, s prapori. 
Večerno sveto mašo je v baziliki Marije Pomagaj daroval mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl, ob njem sta somaševala dr. p. Robert Bahčič, rektor brezjanske bazilike ter g. Milan Pregelj, namestnik vojaškega vikarja. Sveto mašo je prenašal Radio Ognjišče in tako omogočil, da so bili na romanju prisotni gaslici in gasilke širom po Sloveniji. Pri sveti maši so bili prisotni tudi predstavniki Malteške pomoči Slovenija, povabilu pa se je odzval tudi minister za obrambo Republike Slovenije, mag. Matej Tonin. 

V uvodu v sveto mašo je v imenu prostovoljnega gasilskega društva prisotne pozdravil g. Metod Gaber, ki je med drugim dejal: “Če bi bili časi normalni, bi bilo to šestnajsto vseslovensko romanje gasilcev ob godu sv. Florjana. Žal pa ti časi niso običajni. Borimo se virusom, ki je močno spremenil naše življenje. Prizadel je mnoge, bodisi s tem da so izgubili bližnje, bodisi da so izgubili službe in se borijo za golo preživetje.
Čeprav so za mnoge časi hudi, pa se je pokazala tudi svetla plat človečnosti. Pokazala dobrodelnost in pripravljenost pomagati bližnjemu. Pokazala se je zavest, da nam s skupnimi močmi, z upoštevanjem navodil in zaupanjem lahko uspe. In nam uspeva. Zato naj bo ta maša zahvalna maša za vse; za medicinsko osebje in zdravnike, za pripadnike civilne zaščite, Slovenske Karitas in Rdečega križa, za gasilke in gasilce, za policiste in vojake ter za vse na odgovornih mestih, ki so in še naprej delujejo v dobro vseh nas. Naj jim Bog na priprošnjo Marije Pomagaj bogato poplača.” 

V pridigi je nadškof Cvikl najprej spregovoril o božji besedi, evangeliju 5. velikonočne nedelje, ko Jezus pravi svojim apostolom naj verujejo vanj, saj je 'pot, resnica in življenje’: “Jezus učence nagovarja s spodbudnimi besedami. Po njem se nam odpira pot k nebeškemu Očetu. Odgovarja nam, da je pot, resnica in življenje. Jezus je srednik med Bogom in vsem človeštvom. Bog je postal eden od nas, vsem nam poznan. V Jezusu je resnica postala pot. Postal je resnica, ki vodi v življenje. Jezus je vogelni, temeljni kamen, na katerem je sezidana hiša, cerkev. Brez rasti v veri smo podobni negibnim kamnom.” 
V nadaljevanju se je nadškof Cvikl navezal na življenje in pričevanje svetega Florijana, zavetnika gasilcev: “Danes se spominjamo svetega Florijana, ki se ni hotel odreči svoji veri. Zaradi poguma in nesebične pomoči je zavetnik gasilcev. Vaša pomoč je znamenje velikega zaupanja, ki ga imajo ljudje do vas. Tu pri Mariji Pomagaj se zahvalimo gasilcem za njihovo požrtvovalno delo. Živimo v družbi, ki jo preveva sebičnost. Papež Frančišek nas poziva, da bodimo ljudje srca, da naj delamo dobro in ravnamo, kot nam narekuje vest. Naj vas Marija sprejme v varstvo. Božja Mati naj varuje vsakega od vas. Če smo sočutni, smo lahko odsev Božjega življenja. Dokler je človek zagledan vase, ne more deliti sočutja. Kot kristjani smo poklicani, da delamo za druge. Povezani s Kristusom smo zgled za sočutje. Bodite znamenje sočutne ljubezni Boga sredi med nami.”

Ob koncu svete maše je nadškof Alojzij Cvikl blagoslovil prapore in prisotne gasilce. Rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič, je ob zaključku svete maše izrazil zahvale vsem, ki so kakorkoli pripomogli k izvedbi zahvalne svete maše za gasilce: nadškofu Alojziju Cviklu za pobudo, da romanje izvedemo v omejenem obsegu, domačemu, brezjanskemu Prostovoljnemu gasilskemu društvu za pomoč pri organizaciji ter članom Malteškega reda Slovenija za prisotnost. Obenem je izrazil zahvalo mag. Mateju Toninu, obrambnemu ministru RS, da se je odzval povabilu na slovesnost in ga povabil k besedi. 
Mag. Matej Tonin je uvodoma poudaril, da imajo Brezje v srcih Slovenk in Slovencev posebno mesto in da moramo v teh časih dati prednost odgovornosti do skupnega zdravja, kajti: “Ljubi svojega bližnjega, kakor sam sebe, je tudi geslo gasilcev. Gasilska dejavnost je namreč zgrajena iz dejanj, človekoljubnih in pogumnih. Premišljenih ter utemeljenih na strokovnosti, usposobljenosti in operativni učinkovitosti. V istem desetletju, ko so leta 1863 Brezje po prvih ozdravitvah postale središče vernih Sovencev ima začetek tudi gasilstvo.” Minister Tonin se je v nadaljevanju gasilcem in gasilkam zahvalil za njihovo požrtvovalno delo tudi v času epidemije korona virusa, ko so bili v korist in pomoč tako posameznikom kot tudi širši skupnosti. 
“Tudi sam sem gasilec že od mladih nog, tega maja bom praznoval 30 let delovanja v gasilskem društvu Zgornji Tuhinj. Gasilstvo uri v prijateljstvu, da skrbimo drug za drugega in za skupnost. Čestitam ob prazniku in se vam zahvaljujem za delo. Zaradi vas je Slovenija boljša in varnejša. 
Skupaj z vami se priporočam Mariji Pomagaj in svetemu Florijanu. Naj čim manjkrat kličemo Na pomoč!” Je nagovor zaključil obrambni minister mag. Matej Tonin. 

Po koncu svete maše so se prisotni časni gostje, duhovniki in gasilci v tihi molitvi poklonili Mariji Pomagaj. Naj vas vse skupaj spremlja blagoslov Matere Božje!

Pripravila: AEF