Na 10. pustni sobotni iskrici so zbrali več kot 64.000 evrov

18.2.2012 Ljubljana Karitas, Radio Ognjišče
Pustna Sobotna iskrica - foto: Izidor Šček Pustna Sobotna iskrica - foto: Izidor Šček

V soboto, 18. februarja 2012, je potekala deseta pustna Sobotna iskrica, ki sta jo organizirala Radio Ognjišče, letos prvič tudi Škofijska Karitas Koper. Darove, 64.100 evrov, ki so jih zbrali na dobrodelnem pustnem plesu, bodo namenili za potrebe Bolnišnice za invalidno mladino v Stari Gori pri Gorici.

Radio Ognjišče je letos prvič skupaj s Škofijsko Karitas Koper organiziral pustno Sobotno iskrico. Javna izvedba otroške radijske oddaje je potekala v športni dvorani Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano. Zbrana sredstva bodo namenjena nakupu opreme za sobo za umirjanje. »To je soba, ki je posebej opremljena, oblazinjena z različnimi svetlobnimi in zvočnimi efekti, blazinami in vodno posteljo in omogočajo otrokom, da maksimalno izkoristijo zunanje dražljaje,« je povedal dr. Jurij Karapandža iz Stare Gore ter dodal, da na ta način otrokom s težkimi oblikami prizadetosti omogočijo, da vzpostavijo stik z zunanjim svetom. Dr. Karapandža je poudaril, da bi bila bolnišnica po 40. letih potrebna temeljite prenove, saj je v precej slabem stanju.

Radio Ognjišče je vedno odprt za dobrodelne akcije, saj se njegovi sodelavci zavedajo, da je potrebno ohranjati in utrjevati vrednoto solidarnosti med nami in tudi s svetom, kjer so mnogokrat veliko hujše stiske, kot pa pod domačo streho, je o dobrodelnih akcijah radia dejal glavni in odgovorni urednik msgr. Franci Trstenjak. »Zato sodelujemo pri vseh večjih dobrodelnih projektih v Sloveniji, za katere smo prepričani, da imajo organizatorji jasno določen namen. Stalnica našega dela je dobrodelna pustna Sobotna iskrica, ko skušamo zgolj in samo svoje poslušalce nagovoriti k dobrodelnosti. In vsa leta do zdaj smo se lahko vsi skupaj veselili odličnih rezultatov. Pomembno se mi zdi tudi to, da se v akcijo vključijo skorajda vsi sodelavci in to povsem prostovoljno. Čeprav smo v službi, pa hkrati nismo – za akcijo podarimo svoj prosti čas, svoje sposobnosti, svoje fizične moči,« je dodal msgr. Trstenjak.

Zbiranje sredstev je potekalo s pomočjo radijskih valov in telefonskega darovanja. Najlepše posamezne maškare, pa tudi najbolj izvirne družinske in skupinske maske so nagradili. Za zabavo, glasbo in ples so letos poskrbeli Čuki, plesalke Plesnega mesta in Jan kvintet. V času prireditve so ohranili dosedanjo tradicijo, kar pomeni, da so udeleženci ob podpori pokroviteljev in darovalcev prišli do slastnih krofov, pijače in drugih pustnih presenečenj. Zbrani darovi so bili prav tako namenjeni za potrebe specializirane bolnišnice.

Obrazec za darovanje ostaja na spletni strani.


Zgodovina projekta

Radio Ognjišče je v preteklosti že večkrat pripravil dobrodelne prireditve. Tako so že nekajkrat pomagali misijonarjem po svetu, Onkološkemu inštitutu ter pripravili dobrodelno akcijo za pomoč po poplavah v Železnikih in na Štajerskem. Na pustni Sobotni iskrici leta 2011 so zbirali sredstva za misijonarje v Ruandi in Burundiju (42.000 evrov), leto pred tem pa so zbirali za misijonarko v Amazoniji sestro Agato Kociper (41.000 evrov), leta 2009 so za učilnice v Paragvaju zbrali dobrih 57.000 evrov, leta 2007 pa so pomagali družini slepe Mihaele iz Male Nedelje. V okviru omenjenega projekta so leta 2006 zbrali 175.000 evrov za lačne Malgaše. Leta 2005 so zbrali za dve učilnici šole v Kambodži, za kar je Radio Ognjišče prejel posebno priznanje kamboške vlade. Leta 2004 pa so za gradbeno mehanizacijo na Madagaskarju zbrali kar 240.000 evrov.

Besedilo je pripravil Alen Salihović z Radia Ognjišče, ki je na voljo tudi za dodatne informacije, GSM: 051/685–661, e-pošta: [email protected].