Molitev in post za domovino 2017

22.6.2017 Cerkev na Slovenskem Cerkev v Sloveniji, Država

Pred praznikom državnosti bo tudi letos potekala molitev in post za domovino od četrtka, 22. junija zvečer do petka, 23. junija.

Sklep bo slovesna sveta maša, ki jo bo v ljubljanski stolnici daroval 23. junija ob 18. uri ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK msgr. Stanislav Zore OFM. Pred tem bo devetdnevnica, ki se bo začela v sredo, 14. junija. Tema premišljevanj bo Premagajmo brezbrižnost!

Organizatorji k molitvi vabijo posameznike, skupine, župnije, redovne skupnosti ter gibanja, skupnosti in združenja v domovini, zamejstvu in po svetu, da z molitvijo in postom pripomorejo k preporodu posameznika, družbe in naroda. Zainteresirani se pobudi lahko pridružijo individualno ali organizirano.


Ne sedi križem rok!

Svojega življenjskega poslanstva ne moremo v polnosti opraviti, če si skupaj ne prizadevamo za skupno dobro, za pravičnost in mir (iz molitvene ure za domovino 2017)

Ob poplavi negativnih novic, zla in nepravičnosti okoli nas ni čudno, da se nas marsikdaj polasti žalost. Z njo ni nič narobe (celo Sveto pismo pravi »blagor žalostnim«), težava pa je, če preide v brezbrižnost, pesimizem in zagrenjenost. Tega je žal v naši državi preveč. »Državo so zavozili,« večkrat slišimo. Če bi se zavedali, koliko svojih dolžnosti smo opustili, bi vedeli, da smo zanjo soodgovorni prav vsi.

Časi so morda krizni, a nič zato. Vedno so bili in vedno bodo. Ključno pa je, kako se bo z njimi spopadel vsak od nas. Papež Frančišek je mladim v Riu naročil, naj ne opazujejo življenja z balkona, ampak naj ga živijo. Iz tega stanja nas lahko izpeljejo le dobri – izobraženi, modri, na resnici temelječi, odgovorni posamezniki.

Doseči dobro izobrazbo danes ni težava. Kdor je iznajdljiv (v neizmaličenem pomenu te besede), se lahko dobro izobrazi tudi brez začetnih lastnih sredstev. Tudi za kulturno in duhovno rast se najde obilje dobre hrane tako pri nas kot v tujini. Potrebna je le zavest soodgovornosti, želja, da bi nekaj spremenili, in vztrajnost, da ne odnehamo.

Kot se širijo epidemije, se širi tudi dobra volja, a odločiti se moramo zanjo. Prav tako za dobroto, poštenje, domoljubje, veselje do življenja, delavnost, požrtvovalnost. Za vse to niti ni treba biti posebej izobražen, saj nam zdrava pamet pove, da je vse to koristno za nas osebno, zato tudi za družbo, gospodarstvo, politiko, …

Slovenija ne potrebuje revolucionarnih sprememb od zgoraj, ampak spreobrnjenje vsakogar od nas. Slednje pa ni v tem, da se danes odločimo, da bomo od jutri naprej svetniki, ampak da vsako svojo najmanjšo in najbolj vsakdanjo odločitev usmerjamo v dobro. Da ne životarimo, ampak živimo odgovorno.

Pred letošnjim dnevom državnosti bomo s postom in molitvijo prosili Gospoda, da bi nam dal spoznavati in razumevati resničnost, v kateri smo, in v skladu z njo delovati. 


Dogodki v letu 2017

Devetdnevnico za domovino bomo molili pred dnevom državnosti, od 14. do 23. junija 2017.

V mariborski stolnici bo maša za domovino v četrtek, 15. junija, ob 18.30.

24-urna molitev in post za domovino se bosta začela v četrtek, 22. junija, ob 18. uri

24-urna neprekinjena molitev bo v ljubljanski stolnici in se bo sklenila z mašo za domovino v petek, 23. junija, ob 18.uri.

Župnije vabimo, da zlasti v teh 24 urah v svojih občestvih pripravijo molitvena srečanja in župljane povabijo tudi k osebni molitvi za domovino.

Občestva in posamezniki se molitvi lahko pridružijo tako, da se vpišejo na seznam na spletni strani www.nasadomovina.si

Vabimo skupine, družine in posameznike, da vsak na svoj način in po svojih močeh sodelujejo pri molitvi in postu za našo domovino – za spreobrnjenje vsakega od nas in duhovni prerod našega naroda.

Povežimo se v molitvi za Slovenijo!


Pogled v zgodovino

V zgodovini se je že marsikdaj izkazalo, da sta molitev in post pospešila reševanje problemov, ki so se po človeški logiki zdeli nerešljivi. Molitev in post globoko posežeta v misel in delovanje ljudi, da zopet uzrejo to, kar je bistveno in so ponovno pripravljeni delati za skupno dobro ter za vsestranski osebni in družbeni razvoj.

Organizatorji pobude so prepričani, da lahko z molitvijo in postom zopet odkrijemo najbolj plemenito v nas, se osvobodimo nemoči, brezupa in brezčutnosti ter se odpremo za pozitivne rešitve: za to, kar je lepo, dobro, pravično in resnično – najprej pri sebi in svojih najbližjih, nato pa tudi v družbi.

Predlagajo, naj post poteka ob kruhu in vodi. Pobuda je sicer nastala med katoličani, vendar molitev in post poznajo tudi druge kulture in religije. Molitev in post lahko razumemo tudi kot pobudo za bolj človeško in življenju naklonjeno vzdušje državljanov, ne glede na narodno, politično ali versko pripadnost. K postu in molitvi vabijo vse, ki jim je mar za domovino Slovenijo. Posamezniki ali skupine bodo molili, meditirali, premišljevali in se postili v skladu z njihovo kulturo in versko pripadnostjo. Po različnih poteh bodo ustvarjali povezavo vsega, kar je resnično dobro in tudi temelj upanja za skupno sobivanje ter celoviti razvoj.


Več na: e-mail:[email protected] in spletni strani.