Molitev in post za domovino 2012

22.6.2012 Cerkev na Slovenskem Molitev, Post
Kulturni program s predstavitvijo molitve in posta za domovino Kulturni program s predstavitvijo molitve in posta za domovino

Ob začetku posta, na pepelnično sredo, 22. februarja 2012, se je začela pobuda Molitev in post za domovino, ki jo je Iniciativna skupina za molitev in post za domovino v sklopu praznovanja 20. obletnice samostojnosti Slovenije prvič podala lani. Glede na pozitiven odziv in aktualne razmere v družbi, so se odločili, da akcijo letos razširijo in dopolnijo.


Napoved dogodkov in poročila o dogodkih

Organizatorji k molitvi v postnem času in tudi kasneje vabijo posameznike, skupine, župnije, redovne skupnosti ter gibanja in združenja v domovini, zamejstvu in po svetu, da z molitvijo in postom pripomorejo k preporodu posameznika, družbe in naroda. Zainteresirani se pobudi lahko pridružijo individualno ali organizirano. Molitev bo vsak dan od 18.00 do 19.00 vodeno potekala pri sv. Jožefu na Poljanah v Ljubljani, spodbujajo pa, da bi se pobuda razširila tudi drugje.

Vabilo na predstavitev pobude Molitev in post za domovino 2012

Prispevek Primoža Krečiča

Pismo dramskega igralca Gregorja Čušina materi domovini

Program po posameznih škofijah

Program molitvene ure v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja

Molitev so tudi v času po veliki noči pri sv. Jožefu na Poljanah v Ljubljani nadaljevali vsak petek do državnega praznika dneva državnosti. V tem okviru se je v četrtek, 14. junija 2012, začela devetdnevnica, ki se bo sklenila v petek, 22. junija 2012, s predhodno 24-urno molitvijo in postom.


Pogled v zgodovino

V zgodovini se je že marsikdaj izkazalo, da sta molitev in post pospešila reševanje problemov, ki so se po človeški logiki zdeli nerešljivi. Molitev in post globoko posežeta v misel in delovanje ljudi, da zopet uzrejo to, kar je bistveno in so ponovno pripravljeni delati za skupno dobro ter za vsestranski osebni in družbeni razvoj.

Organizatorji pobude so prepričani, da lahko z molitvijo in postom zopet odkrijemo najbolj plemenito v nas, se osvobodimo nemoči, brezupa in brezčutnosti ter se odpremo za pozitivne rešitve: za to, kar je lepo, dobro, pravično in resnično – najprej pri sebi in svojih najbližjih, nato pa v tudi v družbi.

Predlagajo, naj post poteka ob kruhu in vodi. Pobuda je sicer nastala med katoličani, vendar molitev in post poznajo tudi druge kulture in religije. Molitev in post lahko razumemo tudi kot pobudo za bolj človeško in življenju naklonjeno vzdušje državljanov, ne glede na narodno, politično ali versko pripadnost. K postu in molitvi vabijo vse, ki jim je mar za domovino Slovenijo. Posamezniki ali skupine bodo molili, meditirali, premišljevali in se postili v skladu z njihovo kulturo in versko pripadnostjo. Po različnih poteh bodo ustvarjali povezavo vsega, kar je resnično dobro in tudi temelj upanja za skupno sobivanje ter celoviti razvoj.


Dodatne informacije dobite pri Urški Makovec, GSM: 041/207–653, e-naslov: [email protected], na spletni strani pa so na voljo tudi raznolika gradiva.