Mednarodni simpozij cerkvenih pravnikov v Dubrovniku

27.10.2012 Dubrovnik, Hrvaška Cerkveno pravo, Zaščita otrok, Znanost
Udeleženci simpozija pred dubrovniško stolnico Udeleženci simpozija pred dubrovniško stolnico

Hrvaško društvo cerkvenih pravnikov je v soorganizaciji Teološke fakultete Univerze v Zagrebu ter s podporo Hrvaške škofovske konference (HBK) in dubrovniške škofije v petek, 26. in v soboto, 27. oktobra 2012, v Dubrovniku pripravilo šesti mednarodni simpozij cerkvenih pravnikov z naslovom: Kanonsko pravo in medicina – izbrana vprašanja. Med predavatelji so poleg hrvaških profesorjev nastopili še govorci iz Bosne in Hercegovine, Italije, Slovenije, Srbije in Ukrajine. Na simpoziju sta kot pravnika sodelovala dubrovniški škof msgr. Mate Uzinić, ki je tudi duhovni asistent omenjenega društva, ter vojaški ordinarij iz Bosne in Hercegovine msgr. Tomo Vukšić.

Simpozij je bil zasnovan interdisciplinarno, zato so poleg cerkvenih pravnikov in teologov na njem sodelovali tudi strokovnjaki s področja medicine, bioetike, psihiatrije, civilnega ter rimskega prava. Glavne teme prvega dne so bile: pomen Božje besede in zakramentov bolniškega maziljenja, nastanek in definicija kanonsko pravne medicine, nezmožnost spolne združitve, psihična in čustvena nezrelost za zakon, zmota in zvijačna prevara v zakonski privolitvi, psihopatologija religioznega doživljanja in zakon. Drugi dan so predavatelji spregovorili o ugotavljanju očetovstva v rimski tradiciji in aktualnem kontekstu, medicinski in pravni terminologiji in bioetičnih vprašanjih umetne oploditve, psihofizični zrelosti za prejem zakramenta svetega reda in redovnih zaobljub. Podpisani sem spregovoril o nudenju duhovne in psihološke podpore žrtvam spolnih zlorab med in po cerkvenem kazenskem postopku. Ob sklepu simpozija je bilo še predavanje o civilni dokumentaciji v kanonsko pravnih postopkih, na okrogli mizi pa je več govorcev spregovorilo na temo pravica do dobrega imena in zaščite intimnosti v ničnostnih pravdah.

Pred začetkom simpozija je v četrtek, 25. oktobra 2012, potekala letna skupščina Hrvaškega društva cerkvenih pravnikov, kjer je imel predavanje nekdanji predsednik prefekture za ekonomske zadeve Svetega sedeža ter dolgoletni profesor na različnih fakultetah cerkvenega prava na rimskih papeških univerzah kardinal Velasio De Paolis CS. Spregovoril je o trideseti obletnici objave Zakonika cerkvenega prava (1983). Zakon v življenju Cerkve, izzivi in perspektive. Udeleženci simpozija smo si ogledali tudi znamenitosti starega mestnega jedra, obiskali smo samostane in cerkve, ter se srečali z bogato zgodovino in kulturno ter krščansko dediščino.


Poročilo je pripravil Andrej Saje.