Mednarodni evropski kongres za pastoralo Romov

26.4.2015 Snagov, Romunija Pastorala, Rom, SŠK

Od petka, 24. aprila, do nedelje, 26. aprila, je v karmeličanskem samostanu Ciofliceni v mestu Snagov (25 km oddaljeno od Bukarešte) v Romuniji potekal 40. evropski kongres, ki ga vsako leto organizira Mednarodni katoliški odbor za pastoralo Romov (CCIT – Comité Catholique International pour les Tsiganes). Tema kongresa je bila Pastoralne priložnosti in nevarnosti sodobnih medijev. Iz Slovenije so se kongresa udeležili: Peter Kokotec, koordinator za pastoralo Romov pri SŠK; Marjan Lampret, podpredsednik CCIT; Damjan Štih, župnik v Kočevju; Sonja Horvat, predstavnica Romov iz Škofije Murska Sobota, Anica Pušnik, katehistinja med romskimi otroki v župniji Murska Sobota in s. Rozalija Laznik.

Ob okrogli, štirideseti obletnici Mednarodnega katoliškega odbora za pastoralo Romov, so se udeleženci najprej zahvalili Bogu za pastoralno delovanje med Romi in z Romi. Med udeleženci kongresa so bili duhovniki, redovniki, redovnice, misijonarji in laični sodelavci, ki so prišli iz večine evropskih držav in narodnosti. Še posebej je v teh 40 letih opazen napredek v prisotnosti sodelavcev romske narodnosti, ki prevzemajo delo in odgovornost na pastoralnem področju. Tako so prisotni duhovniki, redovniki, redovnice in laični sodelavci iz različnih romskih narodov po Evropi.

Osrednja tema srečanja je bila namenjena sodobnim medijem kot sredstvom evangelizacije in pastorale med Romi. Ob tem je začutiti veliko strahu in nemoči v odnosu do sodobnih medijev predvsem med srednjo in starejšo generacijo Romov. Problem je tako v nepoznavanju sodobnih medijev, kot velikokrat čisto praktični nedosegljivosti teh medijev (kar je lahko že tudi diskriminatorno, saj naj bi imel v Evropi dostop do interneta in z njim povezanimi mediji vsak državljan). Mlajše generacije Romov uporabljajo vse sodobne medije, ob tem pa se srečujejo z mnogimi negativnimi vplivi teh medijev.

Dejstvo je, da so sodobni mediji del družbe, tudi romske. Ne  moremo jih zanikati, nasprotno, so velika priložnost za pastoralno delo, Cerkev jih lahko in jih mora uporabljati pri pastoralnem delu. Družbena omrežja so lahko pomoč pri ohranjanju osebnega stika z Romi in romskimi skupnostmi. Torej so sodobni mediji in medijska kultura predvsem pot do osebnega srečanja s človekom.

Na kongresu je bilo veliko govora tudi o letošnjem srečanju Romov z papežem Frančiškom, ki bo konec oktobra. Udeleženci so si izmenjali izkušnje dosedanje priprave na to romanje in sprejeli spodbude za nadaljnje delo, da bi srečanje s papežem Frančiškom lepo uspelo in prineslo Božjega blagoslova vsem Romom in pastoralnim delavcem.

 

Peter Kokotec, Koordinator za pastoralo Romov pri SŠK


Romunski Romi med izključenostjo in vključenostjo - p. Teodor Lucian Lechintan, DJ