Maša za padle v vojni za Slovenijo.

30.10.2013 Ljubljana Vojaški vikariat , Sprava
Škof Anton Jamnik, vikarja Jože Plut, Janez Novak in voj. kaplani darujejo mašo za padle. Škof Anton Jamnik, vikarja Jože Plut, Janez Novak in voj. kaplani darujejo mašo za padle.

V sredo, 30. 10. 2013, so se ob 12. uri v Stari cerkvi na ljubljanskih Žalah pri maši za padle in vse žrtve vojn zbrali svojci padlih ter vodstvo Slovenske vojske in Policije z delegacijami. Somaševanje vojaškega in policijskega vikarja ter vojaških kaplanov je vodil škof Anton Jamnik.

Vojaški vikar Jože Plut je izrazil željo, da bi Slovenci našli toliko skupnega čutenja do samostojne Slovenije, vrednot osamosvojitve in tistih, ki so zanje dali svoje življenje, da bi se v prihodnje pri tej osrednji maši zbrala množica ljudi, ki bi izkazala čast padlim, prevsem pa njihovim še živečim domačim.

Te dni smo pripadniki Slovenske vojske po vojašnicah na domačih tleh in na mednarodnih operacijah in misijah obhajali več praznikov: odhod zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade iz Slovenije, dan spomina na pokojne - predvsem na padle v vojni za Slovenijo - ter praznik reformacije. Slovesnosti so sestavljali nagovori poveljujočih, pripadnikov Vojaškega vikariata, petje, leposlovne pesmi, zvonjenje ... Najboljši pripadniki Slovesnke vojske so prejeli priznanja.

Vojaki so se verjetno spomnili tudi - v preteklih nekaj letih - padlih zavezniških vojakov v Afganistanu, kjer so jih komaj spoznali, pa so se morali od njih posloviti za vedno, srečni, da kruta usoda ni dosegla tudi njih ...

Dogajanje se bo nekako zaključilo z molitvijo na praznikih Vseh svetih, ko bo ob 14.15 potekala molitev pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo, ki jo bo vodil predsednik Slovenske škofovske konference škof Andrej Glavan.  


Besedilo je pripravila pastoralna asistentka Silvestra Sadar, ki je za dodatne informacije na voljo na e-naslovu: [email protected].