Kultura srečanja – Slovesno praznovanje sv. Hilarija in Tacijana v goriški nadškofiji

10.3.2023 Gorica, Italija Zamejci in izseljenci
Goriška stolnica - Foto: Voce Isontina Goriška stolnica - Foto: Voce Isontina

Med 6. in 16. marcem 2023 bodo v Nadškofiji Gorica potekali številni dogodki ob praznovanju sv. Hilarija in Tacijana. V petek, 10. marca 2023, bo v goriškem kulturnem domu (Via Brass) ob 20.30 pogovor s predsednikom Italijanske škofovske konference kardinalom Matteom Zuppijem.

Goričani bodo v teh dneh odkrivali svojo zgodovino, tudi »slovensko Gorico«, obiskovali cerkve, spoznavali ignacijansko duhovnost, likovno in glasbeno umetnost.

Sv. Hilarij in Tacijan, oglejska mučenca, zavetnika goriške stolnice in mesta Gorica, godujeta 16. marca. V Gorici bo v četrtek, 16. marca 2023, ob 11. uri slovesno somaševanje, ki ga bo vodil goriški nadškof msgr. Carlo Roberto Maria Redaelli.

PROGRAM

Sv. Hilarij, škof in sv. Tacijan, diakon sta oglejska mučenca. Njun življenjepis, ki je prepleten z legendarnimi odstavki, pravi, da sta bila mučena in obglavljena v času cesarja Numerijana, leta 284. Po cerkvenem izročilu je bil škof Hilarij naslednik sv. Mohorja, torej drugi oglejski škof. V Gorici jima je bila posvečena cerkev že na začetku 13. st., ki je okoli 1460 postala župnijska cerkev. Ob prenehanju patriarhata v Ogleju, l. 1751, je bila v Gorici zgrajena goriška stolnica, ki je posvečena sv. Hilariju in Tacijanu. Mesto Gorica ju časti kot svoja zavetnika. Njun god obhajamo 16. marca.