Kontemplativna molitev - pozabljena pot?

10.2.2015 ob 19:30 Ljubljana Ekumenizem, Okrogla miza

10. pogovorni večer Foruma za dialog med vero in kulturo bo potekal bo v Atriju ZRC v torek, 10. februarja, ob 19.30. V razpravi bosta sodelovala dr. Branko Klun in Pavle Rak. Moderiral bo Gorazd Kocijančič.

Evagrij Pontski je zapisal: človek, ki se posveča kontemplativni molitvi, »je ločen od vseh in skladno združen z vsemi. Ima se za enega z vsemi, saj je prepričan, da v vsakem neprestano vidi samega sebe.« (O molitvi, 124, 125)  V naši sekularizirani družbi kontemplativno, tiho molitev običajno razumemo kot nezdrav umik v lastno notranjost, kot umanjkanje čuta za družbeno odgovornost. In vendar morda egoizem naše družbe, občutek nesmisla, ki se polašča marsikoga izmed nas, naše potiskanje misli na smrt in anksiozna zaskrbljenost – izvirajo ravno iz krize molitve. Kako torej danes razumeti odnos molitve in etičnega odnosa do drugega? Kako razmerje kontemplacije do družbene angažiranosti? 

O teh in drugih vprašanjih, povezanih s kontemplacijo in  molitvijo, bosta na forumu spregovorila dr. Branko Klun, profesor filozofije na Teološki fakulteti v Ljubljani in avtor nedavno izdane knjige »Onkraj biti« (Ljubljana 2014) ter pravoslavni pisatelj Pavle Rak, ki je več let preživel na gori Atos, središču vzhodnokrščankega meništva in svoje izkušnje izrazil tudi v odmevnem romanu »Utišanje srca« (Ljubljana 2011). Pogovor bo moderiral Gorazd Kocijančič.

Več na: http://www.forumzadialog.com