Koncert: zdravniški orkester CAMERATA MEDICA in violinist Andrej Gubenšek

13.2.2015 ob 19:00 Dom sv. Jožef Celje, Plečnikova 29 Dom sv. Jožef, Kultura
Zdravniški orkester Camerata medica, foto: Janez Platiše Zdravniški orkester Camerata medica, foto: Janez Platiše

V okviru koncertov iz sklopa ''Glasba na hribu'', ki jih pripravljamo v Domu sv. Jožef, 

bomo 13. februarja 2015 ob 19. uri 

gostili zdravniški orkester CAMERATA MEDICA in violinista ANDREJA GUBENŠKA.

VSTOP PROST - VLJUDNO VABLJENI!

Koncert bo v cerkvi sv. Jožefa v Celju.
-----------------------
Zdravniški orkester CAMERATA MEDICA združuje zdravnike, študente medicine in druge zdravstvene delavce ter somišljenike, ki gojimo pristno ljubezen do glasbe in orkestrske igre.

Orkester je nastal v začetku 90., ko se je k Ljubljanskemu zdravniškemu godalnemu kvartetu Mašera, ki ga je ustanovil dr. Andrej Mašera, pridružilo še več kolegov zdravnikov z željo po skupnem glasbenem ustvarjanju (med njimi dr. Igor Kranjec, dr. Miha Benedik, dr. Janez Jančar, dr. Jurij Lenard, dr. Igor M. Ravnik). Prvi mentor orkestra in dirigent je bil prof. Franci Rizmal, ki pa je zaradi obveznosti taktirsko palico kmalu predal Andreju Ožbaltu. Ta je orkester vodil dve desetletji in z njim koncertiral po celi Sloveniji tako v sklopu prireditev povezanih z medicinsko stroko, kot tudi koncertov, namenjenih širši publiki, kot je na primer Poletje v Stari Ljubljani.

Orkester je v 20-letnem delovanju pridobil precej koncertnih izkušenj, saj že vsa ta leta sodeluje na pomembnejših javnih prireditvah, ki so povezane z medicinsko stroko (zaključek Plečnikovih dnevov), kot tudi na dobrodelnih prireditvah in samostojnih koncertih, ki jih redno prireja (Božično-novoletni koncert na Zdravniški zbornici, koncert v Polhograjski graščini). Lani je orkester ob praznovanju 20. letnice delovanja izdal zgoščenko z deli klasičnih in sodobnih skladateljev, pa tudi s priredbami priljubljenih skladb, ki redno bogatijo naš repertoar. Prav za odlične priredbe, kot tudi odlično vodenje orkestra, smo lahko hvaležni dirigentu prof. Avseneku, ki orkester vodi od leta 2011. Trenutna predsednica orkestra je Marina Klemenčič. Orkester večinoma nastopa v godalni zasedbi, na koncertih pa pogosto sodeluje tudi s solisti in zbori. 

Mladi zdravnik Andrej Gubenšek, po rodu Celjan, je leta 2004 maturiral na I. gimnaziji v Celju, smer Umetniška gimnazija. Za tem se je vpisal na Medicinsko fakulteto v Ljubljani in po zaključenem tretjem letniku še vzporedno na Akademijo za glasbo v Ljubljani. V času študija je sodeloval v raznih komornih zasedbah, ustanovil medicinsko študentsko komorno skupino Muzikoterapija, pred kratkim je prevzel vodenje zdravniške komorne skupine Pro Medico, redno pa sodeluje kot solist zdravniškega orkestra Camerata Medica. Z omenjenim orkestrom je prvič igral leta 2008 in sicer Mendelssohnov Koncert za violino in klavir (klavir je igrala Polona Maver), leto kasneje Tartinijev koncert za violino v g molu, pa lani Ciganske napeve Pabla Sarasate, letos pa še Scherzo tarantelle skladatelja Henryka Wieniawskega. Svoje glasbeno znanje je izpolnjeval na raznih poletnih šolah in seminarjih pri profesorjih: Igor Ozim, Wonji Kim Ozim, Joaquin Palomares, Margeritha Marseglia, Christos Polyzoides, Demetrius Polyzoides. Marca 2012 je z odliko diplomiral iz violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Monike Skalar.


Pripete datoteke:

Camerata medica in Andrej Gubenšek, glasba na hribu, 2015.pdf
Obvestilo za javnost Camerata., Gubenšek, feb 2015 (dopis)_.pdf