Plenarno zasedanje COMECE: brez življenja ni ne solidarnosti ne demokracije

12.10.2022 Bruselj, Belgija COMECE, Evropa

V Bruslju od 12. do 14. oktobra 2022 poteka plenarno zasedanje predstavnikov škofovskih konferenc Evropske unije, na katerem razpravljajo družbeno-ekonomskih in geopolitičnih posledicah ruske agresije v Ukrajini, s posebnim poudarkom na energetski krizi. Slovenijo zastopa delegat Slovenske škofovske konference pri COMECE, ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Škofje so se že popoldne zbrali na prvi konferenci, od koder je po končanem srečanju za spletno stran Družine poročal škof Jamnik. Kot je dejal, je predsednik ComECE, luksemburški kardinal Jean-Claude Hollerich, v uvodnem nagovoru izpostavil težke razmere v Evropi po obdobju koronaepidemije in predvsem zaradi vojne v Ukrajini. Kardinal Hollerich je ob tem navedel tudi papeževe besede, da je vojna za celotno Evropo velika preizkušnja. Nato je posebej poudaril, da bo potreben vnovičen premislek o demokraciji in njenih temeljih: Evropa je pozabila na starodavne, klasične krščanske vrednote, na grški humanizem. Zaradi vsega tega se je znašla na težki preizkušnji, ki je ne bo prestala, če se ne bo ozrla nazaj, k svojim koreninam.

Besedilo je povzeto iz spletne strani Družine, kjer je na voljo celotna objava.

Drugi dan zasedanja COMECE je udeležencem predaval generalni tajnik evropskega parlamenta Klaus Welle, ki je govoril o vojni v Ukrajini in novi geopolitični situaciji v Evropi. Spregovoril je tudi o vlogi Kitajske in novi koaliciji azijskih držav, ki želijo biti protiutež Kitajski in Rusiji. Izpostavil je, da je vojna v Ukrajini je zelo močno “premešala karte” svetovnih povezav. Evropa je tukaj v situaciji, da se še bolj intenzivno poveže med seboj, saj je to ključnega pomena za njeno prihodnost v kontekstu svetovne politike.

Škof Jamnik je generalnega tajnika evropskega parlamenta povabil v Slovenijo, da bi na različnih forumih spregovoril o vrednotah v Evropi in pomenu politikov, ki naj bi zagovarjali in živeli temeljne evropske vrednote.