Izšla papeževa poslanica za svetovni dan bolnikov 2017

11.2.2017 Katoliška Cerkev in Cerkev na Slovenskem Bolnik, Papež Frančišek, Svetovni dan

Izšla je papeževa poslanica za 25. svetovni dan bolnikov, ki bo potekal 11. februarja prihodnje leto na temo Čudenje nad Božjimi deli: Velike reči mi je storil Mogočni. Svetovni dan bolnikov je leta 1992 ustanovil papež Janez Pavel II., prvič pa ga je Cerkev obhajala 11. februarja 1993 v Lurdu. Kot zapiše v poslanici papež Frančišek, je dan priložnost, da pozornost usmerimo na bolnike in trpeče na splošno. Obenem vabi vse, ki jim pomagajo, od svojcev, zdravstvenih delavcev in prostovoljcev, da se zahvalijo za Gospodov klic k spremljanju teh bolnih bratov in sester.

Marija, Zdravje bolnikov

Papež izrazi svojo bližino vsem, ki živijo izkušnjo trpljenja, in njihovim družinam. Zahvali se tudi tistim, ki si v različnih vlogah in v zdravstvenih strukturah po vsem svetu prizadevajo s kompetentnostjo, odgovornostjo in predanostjo lajšati trpljenje ter skrbeti za bolnike in za njihovo dobro počutje. Vse spodbuja, naj premišljujejo o Mariji, ki je Zdravje bolnikov, porokinja Božje nežnosti do vsakega človeka in zgled izročitve njegovi volji; prav tako naj v veri, ki se hrani z Besedo in zakramenti, vedno najdejo moč za ljubezen do Boga in bratov.

Dostojanstvo in poslanstvo bolnikov

»Kakor sveta Bernardka smo pod Marijinim pogledom,« zapiše papež v poslanici. Ponižna deklica iz Lurda je Devico opisala »lepa Gospa«. Bernardka, revna, nepismena in bolna, je čutila, da jo Marija gleda kakor osebo, govori ji z velikim spoštovanjem, brez pomilovanja. To nas opominja, dodaja Frančišek, da vsak bolnik vedno ostaja človeško bitje in ga je kot takega tudi treba obravnavati: »Bolniki, tudi s težkimi prizadetostmi, imajo svoje neodtujljivo dostojanstvo in svoje življenjsko poslanstvo. Nikoli niso zgolj predmeti; in četudi se včasih zdijo zgolj pasivni, v resnici to niso nikoli.«

Solidarnost Kristusa, Božjega Sina

»Pogled Marije, tolažnice žalostnih, razsvetljuje obličje Cerkve v njenem vsakodnevnem prizadevanju za uboge in trpeče. Dragoceni sadovi te skrbi Cerkve za svet trpljenja in bolezni so razlogi za zahvalo Gospodu Jezusu, ki je postal solidaren z nami, v pokorščini Očetovi volji in vse do smrti na križu, da bi človeštvo bilo odrešeno,« zapiše papež Frančišek v poslanici. Solidarnost Kristusa, Božjega Sina, ki je bil rojen iz Marije, je izraz usmiljenje Božje vsemogočnosti, ki se razodeva v našem življenju – predvsem kadar je slabotno, ranjeno, ponižano, izključeno in trpeče – in vanj vnaša moč upanja, ki nas ponovno dviguje in nas podpira.

Širiti kulturo življenja, zdravja in okolja

Sveti oče izpostavi, da nam veliko bogastvo človečnosti in vere mora pomagati, da se soočimo s svojimi človeškimi slabostmi in obenem s sedanjimi izzivi na zdravstvenem in tehnološkem področju. »Ob svetovnem dnevu bolnikov lahko najdemo novi zagon za prispevanje k širjenju spoštljive kulture življenja, zdravja in okolja; obnovljeni zagon za boj za spoštovanje integritete in dostojanstva oseb, tudi preko pravilnega pristopanja k bioetičnim vprašanjem, zaščiti najšibkejših in skrbi za okolje.«

Vir: Radio Vatikan.