Izjava slovenskih škofov o pokopu izvensodno umorjenih žrtev medvojnega in povojnega nasilja

30.8.2016 Slovenija Država, Sprava

IZJAVA

V ponedeljek, 29. avgusta 2016, smo se slovenski škofje ordinariji seznanili s potekom izkopavanja in pokopa izvensodno umorjenih žrtev medvojnega in povojnega nasilja. Škofje pozdravljamo prizadevanja državnih ustanov in civilnodružbenih organizacij, da se končno uredi več kot 600 prikritih grobišč ter zagotovi pokop vseh izvensodno umorjenih. Velika večina umorjenih je bila katoličanov in njihov pokop je temeljna dolžnost vsake civilizirane družbe. Glede napovedanega pokopa žrtev iz Krimske jame in Hude jame smo škofje soglasno sprejeli naslednje sklepe:

1. Državne oblasti naj izvedejo DNK-identifikacijo vseh žrtev medvojnega in povojnega nasilja ter na željo svojcev omogočijo njihov pokop v družinske grobove. Ostale žrtve naj bodo pokopane v skupne grobove, na katerih naj državne oblasti uredijo spominska obeležja.

2. Žrtve iz Hude jame naj bodo pokopane v spominski park Teharje, saj je to že od vseh svojcev žrtev sprejeti kraj spomina na trpljenje in žrtve, ki so bile umorjene na Teharjah oz. so bile od tam odpeljane na druga morišča. Spominski park Teharje naj se primerno obeleži in naj se dogradi kostnica, kot jo predvideva načrt arhitekta in akademika Marka Mušiča.

3. Na lokaciji Hude jame naj državne oblasti, v dogovoru z zainteresiranimi nevladnimi organizacijami, oblikujejo državni spominski park z obeležjem in primernim napisom.

msgr. dr. Jurij Bizjak
koprski škof

msgr. mag. Alojzij Cvikl
mariborski nadškof metropolit

msgr. Andrej Glavan
novomeški škof

msgr. dr. Stanislav Lipovšek
celjski škof

msgr. dr. Peter Štumpf
murskosoboški škof

msgr. Stanislav Zore
ljubljanski nadškof metropolit