"Hvaljen, moj Gospod": Praznovanje rožnovenske nedelje na Brezjah

2.10.2022 Brezje Marija, Redovništvo
Foto: www.marija.si Foto: www.marija.si

V nedeljo, 2. oktobra 2022, Katoliška cerkev obhaja rožnovensko nedeljo, ki je obenem tudi Frančiškova nedelja. Slovesno sveto mašo je ob 10. uri na trgu pred baziliko na Brezjah daroval provincial frančiškanovp. Marjan Čuden. 

Frančiškova nedelja je za Marijino narodno svetišče poseben praznik, saj predstavlja obletnico posvetitve cerkve in razglasitve cerkve za baziliko Marije Pomagaj. Brezjanska cerkev je bila posvečena na rožnovensko nedeljo, leta 1900, prav tako je bila na rožnovensko nedeljo leta 1988 proglašena za baziliko Marije Pomagaj. Obeh jubilejev se vsako leto spominjamo s slovesno sveto mašo. Slovesno sveto mašo je ob 10. uri na trgu pred baziliko Marije Pomagaj daroval provincial Slovenske frančiškanske province svetega Križa, p. Marjan Čuden. Ob njem je somaševal dr. p. Robert Bahčič, rektor brezjanske bazilike. Sončna jesenska endelja je k Mariji Pomagaj privabila veliko število romarjev in hvala bogu, sveto mašo lahko obhajamo zunaj, na trgu pred baziliko Marije Pomagaj. 

Rektor bazilike dr. p. Robert Bahčič je uvodoma spregovoril o vsebini današnjega praznika. Zahvalil se je provincialu, p. Marjanu Čudnu, za darovanje svete maše in izrazil veselje, da bosta po sveti maši skupaj blagoslovila relikviarij svetega Frančiška Asiškega v baziliki Marije Pomagaj. Relikviarij je po dveh letih priprav našel svoje mesto v baziliki Marije Pomagaj, v stranski kapeli, kjer se prav tako nahaja relikviarij svetega Janeza Pavla II. 

»Ko pridemo sem na Brezje, vemo, da nas ne sprejema samo hladna tradicija, ampak toplo Marijino srce. Češčenje Marije ni brez pomena, danes, ko obhajamo rožnovensko nedeljo se posebej vprašamo, kakšen pomen ima molitev rožnega venca za nas? Vse to nas vzgaja, še posebej nas vzgaja najbolj razširjena molitev Zdrava Marija. Vedno znova moramo oživiti naš spomin na Marijino molitev Zdrava Marija.«
V nadaljevanju je p. Marjan Čuden spregovoril o vsebini molitve Zdrava Marija, na zanimiv način razložil vsak posamezni del molitve. 
»Ko molimo Zdrava Marija smo povabljeni, da premišljujemo Božjo nežnost, kaj dobrega, zares milega je Bog storil nam. … Blagoslov je zagotovilo, da v naših odnosih ne bo nič napadalnega. Naš duhovni, krščanski ideal je postati blagoslov za vse okoli nas.« Je v pridigi dejal p. Marjan in nadaljeval: »V Mariji pozdravljamo milino življenja, je Božja in naša Mati. Bogu se zahvaljujemo, da imamo tako dobro Mater. Ko premišljujemo, ko častimo Marijo, smo povabljeni, da jo častimo. Občudujemo njeno brezmadežno spočetje, kako je bila z dušo in telesom vzeta v nebesa. Ne smemo spregledati, kje jo lahko posnemamo. Da tudi mi sami postanemo evangelij, kot ga je Ona poslušala. Postala je skrinja zaveze, postanimo tudi mi skrinje, ki nosijo Boga. Po Mariji je Bog prišel k nam, vprašajmo se, ali tudi po tem lahko Marijo posnemamo, da preko nas pride Bog do drugih. Bodimo tisti, ki bomo ljubili druge.«
»Sveti Frančišek Asiški je Marijo občudoval, jo posnemal, želel je biti kot Ona, jo posnemal in občudoval. Bog je izbral majhnost, da bi se nas dotaknil in pripeljal do resničnih stvari, ki štejejo. Tudi Marija nikoli ni postala vzvišena, tudi, ko je postala Božja Mati. Sprejmimo majhnost, na način Jezusa, Marije in svetega Frančiška Asiškega. Prosimo Gospod, da bomo majhnost vzljubili, da ostane srčika naše vere. Marija, Kraljica rožnega venca, sveti Frančišek, zgled majhnosti, prosi za nas.« Je pridigo zaključil p. Marjan Čuden.
Po koncu svete maše je sledil blagoslov na novo postavljenega relikviarija svetega Frančiška Asiškega. 
Relikviarij se v baziliki Marije Pomagaj nahaja v kapeli sv. Antona Padovanskega, ob relikviariju svetega Janeza Pavla II. V uvodnem delu predstavitve je postavitev relikviarija v baziliki predstavil Alen Salihović, s pesmijo je slovesnost blagoslova obogatil Marjan Bunič. 
Ob blagoslovu smo pripravili knjigo o relikviariju svetega Frančiška v baziliki Marije Pomagaj. Monografijo z naslovom »Hvaljen moj Gospod« sta pripravila in uredila dr. p. Robert Bahčič in Ignac Navernik. 
Po zaključeni slovesnosti sta p. Marjan Čuden in p. Robert Bahčič v baziliki Marije Pomagaj blagoslovila na novo postavljeni relikviarij svetega frančiška Asiškega. Načrt za postavitev je pripravil arhitekt Matija Suhadolc. 

Pripravila: AEF, vir: www.marija.si