Govor škofa Petra Štumpfa, predsednika Odbora za pripravo medreligijskega srečanja Mir tebi, Evropa; mir tebi, Balkan

1.6.2023 Koper Forum dialog, Škofija Koper
Msgr. dr. Peter Štumpf - Foto: p. Ivan Rampre SJ / Vatican News Msgr. dr. Peter Štumpf - Foto: p. Ivan Rampre SJ / Vatican News

Ena od prioritet pontifikata papeža Frančiška je tudi medreligijski dialog. Papež vztrajno še naprej utrjuje poti, ki so jih trasirali njegovi predniki, med temi trije sveti papeži: Janez XXIII., Pavel VI., Janez Pavel II., in Benedikt XVI. 

Katoliška cerkev v Sloveniji je zlasti po Drugem vatikanskem cerkvenem zboru zelo skrbno negovala ekumenski, posebno pa po obdobju osamosvojitve Slovenije, tudi medreligijski dialog. Odnosi med katoličani, pravoslavnimi, evangeličani, muslimani, judi in nekaterimi drugimi verstvi so spoštljivi, odprti in pozorni. Niso omejeni zgolj na protokolarna srečanja, temveč se med voditelji teh skupnosti, pa tudi mnogimi verniki,vztrajno tkejo in poglabljajo prijateljske vezi, tako v Sloveniji kakor tudi drugod po Evropi, predvsem pa po regiji Jugozahodne Evrope, ki jo zaradi zgodovinskih, verskih, družbenih in kulturnih značilnosti še zmeraj imenujemo Balkan. Prav zaradi tega smo to poimenovanje vključili v slogan medreligijskega srečanja v Kopru: Mir tebi, Evropa; mir tebi, Balkan.

Tudi slovenski katoliški škofje smo močno zavezani prizadevanju papeža Frančiška za dialog in mir in do tega tudi čutimo veliko odgovornost. Pri tem so nas nenehno opogumljali že prejšnji apostolski nunciji v Republiki Sloveniji, kakor tudi sedanji nadškof msgr. Jean-Marie Speich. V pogovoru z njim smo lansko jesen prišli do sklepa, da Slovenska škofovska konferenca pripravi v Kopru Forum za dialog in mir na Balkanu. Zakaj v Kopru? Zato ker je tukaj močno doma tudi medreligijski dialog, Koper je gostoljubno mesto z veliko izkušnjo sprejemanja različnosti, ki se je veseli in v njej najde tudi svoje napredovanje.

Na forumu v Kopru bo torej poudarek na Balkanu. Če je Balkan miren, si tudi Evropa lahko obeta več stabilnosti in miru. Če je Balkan nemiren, potem tudi Evropa ni več varna.

S tem forumom v Kopru nikakor nočemo dajati vtis, da Balkan nujno potrebuje Slovenijo, da bi prišel do trajnega miru, ampak Slovenija, in z njo vsa Evropa, potrebujeta Balkan, da jima spregovori, kako naj v Sloveniji in po drugih delih Evrope iščemo načine za dialog in mir tudi s pomočjo verske izkušnje.

Na forumu bo zato izjemno pomembno slišati, kaj nam bodo povedali voditelji katoliških, pravoslavnih, muslimanskih, judovskih in evangeličanskih verskih skupnosti o dialogu in miru. Forum bo torej srečanje ljudi, ki imajo velik duhovni in moralni vpliv na to, kar se dogaja in kar se bo še dogajalo na Balkanu.

Za Slovenijo je to velik zgodovinski trenutek. Kot je povedal gostitelj medreligijskega srečanja v Kopru škof Jurij, bodo naši gostje z Balkana z izkušnjo dialoga in miru prinesli k nam v Slovenijo in po njej v preostali del Evrope več spoznanja in izkušnje, kakor pa bi jim mi lahko vrnili, in mi bomo lahko od njih prejeli več, kakor bi nam oni lahko odnesli.

V soboto, 17. junija, bo torej v Kopru ob 10. uri dopoldne v dvorani sv. Frančiška Forum za dialog in mir na Balkanu, popoldne ob 17.00 bo v taverni kulturno srečanje Mladi za mir, ob 21.00 pa bo v koprski stolnici slavnostni koncert. Naslednji dan, v nedeljo, 18. junija, ob 10.00 bo slovesna sveta maša v koprski stolnici, ki jo bo ob somaševanju domačega škofa Jurija in drugih škofov iz Slovenije in tujine ter duhovnikov vodil apostolski nuncij v Republiki Sloveniji nadškof msgr. Jean-Marie Speich.

 

Msgr. dr. Peter Štumpf
Soboški škof
Podpredsednik SŠK
Predsednika Odbora za pripravo medreligijskega srečanja