God svete Marije Magdalene praznik za vso Cerkev

3.6.2016 Katoliška Cerkev Svetnik, Bogoslužje
Marija Magdalena je prva priča, ki je videla Vstalega, in prva glasnica, ki je apostolom oznanila vstajenje Gospoda Marija Magdalena je prva priča, ki je videla Vstalega, in prva glasnica, ki je apostolom oznanila vstajenje Gospoda

God svete Marije Magdalene, ki ga v Cerkvi obhajamo 22. julija, bo od sedaj praznik za vso Cerkev. Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov je na željo svetega očeta izdala dekret, s katerim je god svete Marije Magdalene postal praznik splošnega rimskega koledarja.

Kot je zapisano v dekretu, ki ima naslov Apostolorum Apostola in ima datum 3. junij 2016, »se odločitev umešča v sedanji cerkveni kontekst, ki zahteva bolj poglobljen premislek o dostojanstvu ženske, novi evangelizaciji in veliki skrivnosti božjega usmiljenja«. Sveti Janez Pavel II. je veliko pozornosti namenil ne le pomembni vlogi ženske pri Kristusovem poslanstvu in poslanstvu Cerkve, ampak tudi posebni vlogi Marije Magdalene kot »prvi priči, ki je videla Vstalega, in prvi glasnici, ki je apostolom oznanila vstajenje Gospoda«. Ta pomembnost se danes nadaljuje v Cerkvi, ki »želi brez vseh razlik sprejeti moške in ženske katere koli rase, ljudstva, jezika in naroda«, da bi jim oznanila veselo novico evangelija Jezusa Kristusa, jih spremljala na njihovem zemeljskem romanju in jim ponudila čudovita dela Božjega zveličanja. Papež Frančišek je odločitev o prazniku svete Marije Magdalene sprejel v okviru jubileja Usmiljenja, da bi izpostavil »pomembnost te ženske, ki je pokazala veliko ljubezen do Kristusa in ki jo je Kristus zelo ljubil«.

Vir: Radio Vatikan.