Glasba na hribu: koncert zbora Prosavus

22.1.2023 ob 19:00 Celje Dom sv. Jožef, Kultura, Škofija Celje
Zasavski zbor Prosavus, pod vodstvom Aljaža Bastiča Zasavski zbor Prosavus, pod vodstvom Aljaža Bastiča

Dom sv. Jožef vabi na zborovski koncert iz sklopa Glasba na hribu, na katerem bo nastopil zbor Prosavus. Koncert bo v nedeljo, 22. januarja, ob 19.00 v cerkvi sv. Jožefa.

Mešani pevski zbor Prosavus združuje okoli 25 pevk in pevcev različnih starosti iz različnih koncev Zasavja in širše. V septembru 2021 je zbor vstopil v peto sezono delovanja, v tej dokaj kratki dobi delovanja pa se lahko pohvali z nekaterimi vidnimi uspehi. Zbor tudi po koronskem premoru smelo zre v nove izzive.

Novembra 2017 se je tako zbor prvič udeležil Regijskega tekmovanju odraslih zborov in malih pevskih skupin Osrednje Slovenije in osvojil 87 točk, s tem pa zlato priznanje. Na istem tekmovanju je prejel več posebnih nagrad: za najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi, za obetaven mešani zbor, za najboljšo zasedbo, ki se prvič udeležuje regijskega tekmovanja, zborovodja pa je prejel še priznanje za obetavnega zborovodjo. Uspeh je zboru odprl vrata za udeležbo na 25. slovenskem državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem 2018, kjer je nastopil kot prvi zasavski zbor po dobrih 30-ih letih in po dobrih osmih mesecih dela v močni konkurenci prejel odlično bronasto priznanje in 79 točk. Na regijski pevski reviji Sozvočenja jeseni 2018 so pevke in pevci dobili nagrado za najbolj perspektivno zasedbo Osrednjeslovenske regije. V juniju 2019 pa se je Prosavus prvič udeležil katerega od mednarodnih tekmovanja in na tekmovanju Zlatna lipa Tuhelja v Tuheljskih toplicah osvojil največ točk med vsemi sodelujočimi zbori ter se na ta način uvrstil med zbore, ki so se potegovali za Grand prix tega tekmovanja.

Cilji Prosavusa so nadaljevati z delom v začrtani smeri in iz leta v leto kvalitetno rasti, kar bo prinašalo nove uspehe, hkrati pa bo utrdilo Zasavje na zemljevidu zborovsko pomembnih slovenskih regij. Zasedbo vodi Aljaž Bastič.

Aljaž Bastič je eden pobudnikov ustanovitve in od začetka umetniški vodja MePZ Prosavus. Aljaž Bastič (1994) se je z glasbo prvič srečal na Glasbeni šoli Trbovlje, kjer je zaključil deset letnikov klavirja, štiri letnike solopetja, štiri letnike tolkal in štiri letnike kitare. Solopevsko znanje je nadgradil na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana na Srednji glasbeni in baletni šoli, kjer je uspešno zaključil vse štiri letnike glasbene umetnosti: predmet solopetje v razredu Marcosa Bajuka, prof. Pel je v Komornem zboru Ave, v Velikem in Komornem zboru Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, julija 2017, 2018 in 2019 je kot pevec sodeloval pri Svetovnem zboru mladih (World Youth Choir), je pevec substitut Zbora Slovenske filharmonije. Od septembra 2012 do januarja 2017 je uspešno vodil mladinsko Vokalno skupino Uosm, pri Komornem zboru Ave je asistiral dirigentki Jerici Gregorc Bukovec, pri Velikem zboru Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana je v 4. letniku asistiral dirigentu Ambrožu Čopiju. V sezoni 2018/2019 je v Akademskem pevskem zboru Tone Tomšič Univerze v Ljubljani sodeloval kot pevec ter asistent dirigentke Jerice Bukovec. Svoje znanje izpopolnjuje na seminarjih Jerice Bukovec, Petre Grassi, Sebastjana Vrhovnika, Andraža Hauptmana in Tomaža Faganela. Mešani pevski zbor Prosavus vodi od ustanovitve avgusta 2017.