Geslo svetovnega dneva starih staršev 2022: »Še v starosti rodijo sadove« (Ps 92,15)

24.7.2022 Katoliška cerkev Papež Frančišek, Starostnik
Foto: Pexels Foto: Pexels

Dikasterij za laike, družino in življenje je objavil sporočilo za javnost, v katerem so predstavili geslo, ki ga je papež Frančišek izbral za drugi svetovni dan starih staršev, ki ga bomo obhajali v nedeljo, 24. julija 2022. Le-to se glasi »Še v starosti rodijo sadove« in je vzeto iz Psalma 92 (v. 15). Namen gesla je poudariti, da so stari starši in ostareli vrednota in dar, tako za družbo kot za cerkvene skupnosti.

Geslo prav tako vabi, »da bi ponovno premislili in ovrednotili stare starše in ostarele, ki so prepogosto odrinjeni na rob družin, civilnih in cerkvenih občestev. Njihove življenjske izkušnje in vera lahko prispevajo k izgradnji družb, ki se bodo zavedale svojih korenin in bodo sposobne sanjati o bolj solidarni prihodnosti. Hkrati smo povabljeni, da bi prisluhnili modrosti let, kar je še posebej pomenljivo v kontekstu sinodalne poti, na katero je stopila vesoljna Cerkev,« še beremo v sporočilu za javnost.

Dikasterij za laike, družino in življenje vabi župnije, škofije, združenja in cerkvene skupnosti po vsem svetu vabi, naj najdejo primerne načine obhajanja svetovnega dneva starih staršev in ostarelih v svojih pastoralnih okoljih. V ta namen bodo pripravili tudi gradivo, ki bo na razpolago v več jezikih.

Prvi svetovni dan starih staršev in ostarelih je potekal v nedeljo, 25. julija 2021, papež Frančišek pa ga je določil slabih šest mesecev pred tem: po opoldanski molitvi 31. januarja 2021 je napovedal, da ga bo vesoljna Cerkev obhajala na četrto nedeljo v juliju, torej v bližini praznika sv. Joahima in Ane.

Vir: Vatican News - slovenska redakcija