Frančišek med splošno avdienco: Cerkev je kot mama, ki nam kaže pravo pot skozi življenje

18.9.2013 Vatikan Cerkev, Papež Frančišek

"Da bi v Cerkvi videli dobro mamo, ki nam kaže pot skozi življenje, ki zna vedno biti potrpežljiva, usmiljena, razumevajoča in ki nas zna položiti v Božje roke". S temi besedami je papež Frančišek v sredo, 18. septembra, povabil vernike, ki so se udeležili splošne avdience na Trgu sv. Petra. Katehezo je namenil Cerkvi kot materi, o čemer je govoril že med splošno avdienco pred tednom dni. Kot je zatrdil, nam podoba Cerkve kot matere ne govori samo o tem, kakšna Cerkev je, ampak tudi, kakšen obraz bi vedno bolj morala imeti.

Mama uči svoje otroke tako, da jim bo v življenju dobro

Papež se je oprl na mame, na vse tisto, kar počnejo, živijo, trpijo za svoje otroke. Mama otroke uči hoditi skozi življenje, da bi jim šlo dobro, vedno jim poskuša pokazati pravo pot v življenju, da bi zrasli in postali odrasle osebe. In vse to počne z nežnostjo, naklonjenostjo, ljubeznijo, tudi takrat, ko želi popraviti našo pot, ker smo nekoliko zašli ali se podali na poti, ki vodijo v prepad. Mama ve, kaj je pomembno, da bi otrok dobro hodil v življenju; in to se ni naučila iz knjig, ampak iz lastnega srca. Univerza, ki jo obiskujejo mame, je njihovo lastno srce.

Cerkev počne isto: usmerja naše življenje in nas poučuje, da bi dobro hodili. Frančišek je spomnil na deset zapovedi, ki nam kažejo pot do zrelosti in so trdne točke za naše ravnanje: »Zapovedi so sad nežnosti in ljubezni Boga, ki nam je zapovedi dal.« Povabil je, naj jih ponovno preberemo in v njih ne vidimo le skupek prepovedi, ampak jih razumemo kot besede, napotke, ki nam jih daje mama, da bi nam v življenju šlo dobro: »Videli boste, da se nanašajo na naš odnos do Boga, do nas samih in do drugih, ravno na tisto, kar nas uči mama, da bi dobro živeli. Vabijo nas, da si ne ustvarjamo materialnih idolov, ki nas zasužnjujejo, da se spominjamo Boga, da spoštujemo starše, da smo iskreni, da spoštujemo druge … Mama nikoli ne uči to, kar je slabo, svojim otrokom želi samo dobro, in tako dela tudi Cerkev.«

Mama spremlja in razume tudi takrat, ko otroci zaidejo

Ko otrok odraste in stopi na svojo pot, prevzame odgovornost, hodi s svojimi nogami, počne, kar hoče, in včasih se tudi zgodi, da skrene s poti, doživi nesrečo. Mama vedno, v vsaki situaciji, še naprej s potrpežljivostjo spremlja otroke, je nadaljeval papež. »To, kar jo žene, je moč ljubezni. Mama ve spremljati z diskretnostjo in nežnostjo hojo svojih otrok in tudi ko naredijo napako, vedno najde način, da jih razume, jim je blizu, jim pomaga.« Sveti oče je pri tem spomnil na mame, ki trpijo zaradi svojih otrok, ki so v zaporih ali se nahajajo v težkih situacijah. Te mame se ne sprašujejo, ali so krivi ali ne, ampak jih še naprej ljubijo in pogosto trpijo poniževanja, a ni jih strah, še naprej se darujejo.

Takšna je tudi Cerkev, je nadaljeval papež. »Je usmiljena mama, ki razume, ki vedno želi pomagati, opogumljati tudi tiste otroke, ki so storili napako in delajo napako, nikoli ne zapre vrata Hiše; ne obsoja, ampak ponuja Božje odpuščanje, ponuja njegovo ljubezen, ki vabi, da ponovno stopijo na pot tudi tisti otroci, ki so padli v globoko brezno. Mame ni strah vstopiti v njihovo noč, da bi jim dala upanje. In Cerkve ni strah vstopiti v našo noč, ko imamo temo v duši, vesti, da bi nam dala upanje – Cerkev je Mati,« je zatrdil papež Frančišek.

Mama moli za svoje otroke

Mama zna tudi prositi, za svoje otroke trkati na vsaka vrata, brez preračunavanja in z ljubeznijo. Mame pa znajo trkati tudi in predvsem na vrata Božjega srca, je izpostavil papež. Mame veliko molijo za svoje otroke, še posebej za tiste šibkejše, za tiste, ki so se v življenju podali na nevarne in zgrešene poti. »Mislim na vas, drage mame: koliko molite za svoje otroke, ne da bi se utrudile! Nadaljujte z molitvijo, z izročanjem vaših otrok Bogu; On ima veliko srce! Trkajte na vrata Božjega srca z molitvijo za otroke!« je spodbudil papež Frančišek.

Enako počne Cerkev: z molitvijo polaga v Gospodove roke vse situacije, v katerih se nahajajo njeni otroci. »Zaupajmo v moč molitve Matere Cerkve,« je pozval papež, »Gospod ne ostaja neobčutljiv. Vedno nas zna presenetiti, ko to najmanj pričakujemo. Mati Cerkev to ve!«


Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan