Filatelistična razstava o romanju Fatimske Marije po slovenskih župnijah

12.5.2017 ob 18:00 Stična Kultura, Marija, Romanje, Razstava

Na predvečer 100. obletnice prikazovanj Device Marije v Fatimi na Portugalskem v petek, 12. maja 2017, ob 18. uri bo v Muzej krščanstva na Slovenskem v Stični na ogled filatelistična razstava o lanskoletnem romanju podobe Fatimske Marije po slovenskih župnijah.

Razstavo, ki jo bo odprl zaslužni stiški opat p. dr. Anton Nadrah OCist, je v sodelovanju s Slovensko filatelistično akademijo pripravil Tadej Weilguny. Na dan 100. obletnice prvega prikazovanja Device Marije v Fatimi, 13. maja 2017, bo na pošti 1295 Ivančna Gorica v uporabi priložnostni poštni žig, za katerega je ilustracijo prispevala akad. slikarka Maja Šubic (žig bo na pošti na voljo za odtis še 15 dni).

Lani, ob 99. obletnici prikazovanja Device Marije trem pastirčkom v Fatimi na Portugalskem, je njen kip med 12. majem in 13. oktobrom potoval po slovenskih župnijah: obiskal je več kot 600 cerkva po vsej Sloveniji. Da bi ta Marijin obisk v Sloveniji ostal v trajnem spominu, so v Društvu slovenska filatelistična akademija pripravili serijo ilustriranih priložnostnih poštnih žigov, ki so bili na dan obiska Marije v posameznem kraju v uporabi na krajevni pošti. Kdor je želel, si je tudi tako ohranil spomin na obisk fatimske Marije. Ilustracija fatimske Marije v poštnem žigu je delo akademske slikarke Maje Šubic, žig pa so oblikovali v Društvu Slovenska filatelistična akademija. Ker pa priložnostni poštni žigi niso mogli biti v uporabi na poštah vseh krajev, ki jih je Marija obiskala, so na mnoge spominske kuverte odtisnili kar običajen poštni žig, ki je edinstven dokument časa in prostora. Poštni žig je namreč dokumentiran grafični odtis datuma in kraja, odtis na kuverti pa pomeni, da je določena pošiljka določenega dne bila na tem kraju, na določeni pošti. Torej je današnji odtis poštnega žiga jutri že zgodovina!

Pričujoča filatelistična razstava, ki bo med 12. majem in 13. oktobrom letos – torej v času 100. obletnice Marijinega prikazovanja v Fatimi – na ogled v Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični, torej z odtisi poštnih žigov (priložnostnih in običajnih) na spominskih kuvertah dokumentirano in edinstveno predstavlja lanskoletno Marijino romanje po slovenskih krajih.

Letošnjo obletnico bodo nekatere poštne uprave počastile z izidom priložnostnih blokov z eno znamko, med drugimi s skupno izdajo Portugalska, Luksemburg, Poljska in Slovaška, s svojimi izdajami pa tudi Vatikan, San Marino, Brazilija in Irska. Nekatere izmed njih si boste že lahko tudi ogledali na tej razstavi, s katero smo se tudi v Sloveniji pridružili častitljivi obletnici.

Razstava bo na ogled do 13. oktobra 2017, ko bo 100. obletnica zadnjega Marijinega prikazanja v Fatimi.


Kontakt: Muzej krščanstva na Slovenskem, Stična 17, 1295 Ivančna Gorica, Slovenija, tel. 01, 78 77 863, www.mks-sticna.si.
Kontaktni osebi za razstavo: Tadej Weilguny, tel.  040 730 540, e-mail [email protected] in mag. Nataša Polajnar Frelih, Muzej krščanstva na Slovenskem, tel. 01 78 77 863.