Evropa moli za žrtve potresa v Turčiji in Siriji

7.2.2023 Praga, Češka CCEE, Dobrodelnost, Karitas, Škofovska sinoda
Potres v Turčiji in Siriji; foto:Karitas Potres v Turčiji in Siriji; foto:Karitas

Udeleženci celinskega zasedanja sinode, ki v Pragi poteka od 5. do 12. februarja, so ob nedavnem potresu v Turčiji in Siriji sprejeli naslednjo izjavo:

Evropa moli za žrtve potresa v Turčiji in Siriji

Iz Prage, kjer poteka celinsko zasedanje sinode, Cerkve v Evropi izražajo svojo bližino prebivalcem južne Turčije in severne Sirije, ki jih je hudo prizadel potres v noči 6. februarja.

Veliko število smrtnih žrtev, ki še vedno narašča, uničenje in trpljenje tolikih ljudi so nas prizadeli in se globoko dotaknili naših src. Gre za globoko rano, ki se v Siriji pridružuje še vojni, ki že 12 let besni na njenem ozemlju.

Blizu smo občestvu Vikariata Iskenderun, kateri se je pred očmi zrušila stolnica, k sreči brez cene človeških življenj. Naše misli so namenjene Vikariatu v Anatoliji, ki doživlja težko situacijo uničenja. Oziramo se v Aleppo, mesto, ki je bilo mučeno v vojni v Siriji in sedaj doživlja še dodatno mučeništvo.

Naše misli in hvaležnost so predvsem namenjene tistim, ki trenutno, v zelo težkih razmerah z zimskimi temperaturami, prinašajo pomoč. Naše Karitas se trudijo v soočanju z izrednimi razmerami, ko skrbi za ranjene, tolaži tiste, ki so izgubili družinske člane in išče zavetje za tiste, ki ga nimajo več. Krajevne Cerkve že nudijo vsakovrstno pomoč in sprejemanja ter so tako svetel zgled, ki ga opazujemo z občudovanjem.

Z veliko naklonjenostjo so Cerkve v Evropi blizu prebivalcem, ki jih je prizadel potres, tako da obnavljamo svojo molitev in že sedaj napovedujemo vsakovrstno pomoč za soočanje s temi izrednimi razmerami.

Praga, 7. februarja 2023