Družine svetost živimo v vsakdanjem življenju – Teden družine 2022

30.3.2022 Cerkev v Sloveniji Družina, Leto družine
Foto: Zaslonski posnetek SŠK Foto: Zaslonski posnetek SŠK

Teden družine, ki ga obhajamo vsako leto med 19. in 25. marcem, smo letos posvetili pripravi na Svetovno srečanje družin, ki bo konec junija v Rimu in hkrati po vseh škofijah sveta. Njegovo geslo je bilo tudi vodilo letošnjega Tedna družine: »Družinska ljubezen: poklicanost in pot k svetosti.« Zato smo uvodoma vsak večer prisluhnili himni tega svetovnega dogodka in uporabljali njegove simbole in logo.

Srečanja so potekala vsak večer ob 20.00, ko smo preko spleta prisluhnili družinam iz vseh slovenskih škofij in večjih družinskih organizacij, ki delujejo v Katoliški Cerkvi v Sloveniji. Povezali smo se tudi s petjem in v molitvi. Vsak dan je eden od škofov ordinarijev molil naprej desetko rožnega venca, družine pa so v to molitev vključile konkretne prošnje. Na koncu je škof družinam podelil svoj blagoslov in jih spontano nagovoril. Med odzivi je bilo kasneje moč slišati, da redko vidimo škofa ali nadškofa tako sproščenega, saj so nas vsi nagovorili iz srca.

Teden družine ni pokazal le, da smo družine poklicane k svetosti, ampak da jo konkretno, v naši ranljivosti, krhkosti in z Božjo pomočjo že živimo v vsakdanjem življenju. 

Prvi večer so nas nagovorili moški iz Skupin mož sv. Jožefa. Medtem ko živimo v času, ko mnogi pogrešajo lik očeta in moža, so se ti možje odločili, da se skupaj odpravijo na pot iskanja svoje poklicanosti v družini kot njeni varuhi in voditelji.

Naslednji dan smo posvetili vrednosti vsakega življenja, o čemer je pričeval zakonski par, ki je v rejništvo sprejel hudo bolnega dojenčka. Kljub težavam smo lahko v njunih besedah in pogledih zaznali predvsem veliko veselje, da sta srce odprla temu čudovitemu dečku, ki je zdaj pri njih že dobri dve leti in pol.

Sledil je večer, zaznamovan z ranami ločenosti, ki so nam jih predstavili člani skupnosti Srce. Ta povezuje razvezane v Cerkvi in jim pomaga odkrivati njihovo poklicanost ter odnos z Bogom. Povedali so, da si želijo biti bolj slišani s strani Cerkve, saj tudi njihovo trpljenje in vztrajanje na poti starševstva gradi našo krščansko skupnost.

Krasen večer so nam nato pripravile družine, ki so v Sloveniji in zamejstvu povezane v Družinske kateheze. Zaslutili smo lahko veličino tega, da v odkrivanju lepot naše vere skupaj z otroki sodelujejo tudi njihovi starši. To družine obogati, utrdi in jih naredi za pričevalke v današnjem svetu.

V zakonski odnos, vseh odtenkov, vzponov in padcev smo se lahko poglobili v večeru, ki so ga pripravili pri Družini in življenju. Zakonski par je pričeval o vsakdanjih pasteh, v katere se zakonci pogosto ujamemo, pa tudi o tem, kako je ljubezen močnejša od vsega in da je z Božjo pomočjo mogoče ne le vztrajati, ampak odnos vedno bolj poglabljati.

Družinsko življenje, poklicanost in lepoto vsake družine so nam predzadnji večer pričarale družine iz Zavoda Iskreni. Pričevala sta žena in mož, ki sta šla preko več preizkušenj zaradi sina s težko redko boleznijo. »Bog naju ni poklical v preizkušnjo zato, ker ne bi bila dobra, zato, ker si ne bi zaslužila boljših stvari. Midva želiva in trdno verjameva v to, da naju Bog kliče tudi v preizkušnji, seveda tudi v vseh blagoslovih, ki nam jih namenja, saj vse preizkušnje na koncu rodijo tudi blagoslov. In to je najina poklicanost – poklicanost, da lahko kaževa, da se skozi preizkušnje da priti do blagoslova. In če komu, potem na prvem mestu morava to kazati najinim otrokom,« sta poudarila.

Teden pa so okronale žene in matere iz mariborske ženske skupine.

Vsak večer se nas je približno 80 družin povezalo po zoom povezavi, približno toliko jih je tudi spremljalo po Youtubeu. Posnetke si je kasneje ogledalo še več kot 1000 družin. Zdaj pa že z veseljem pričakujemo Svetovno srečanje družin in naša romanja po škofijah in dekanijah.

Zapisala Marjana Debevec

Posnetki večerov bodo še nekaj časa na voljo na youtube kanalu Katoliška Cerkevhttps://www.youtube.com/channel/UCN1lVo0RvKce9MJJQbJTDZQ?app=desktop