Družine Aninega sklada na tradicionalnem pomladanskem srečanju v Šentjakobu ob Savi tudi o vrednoti družine

18.4.2015 Ljubljana Družina

Dobrodelna, nevladna, neprofitna in nepolitična ustanova Anin sklad, ki povezuje družine z več otroki, je pripravila v soboto, 18. aprila, Šentjakobu ob Savi tradicionalno srečanje družin. Namenjeno je bilo druženju, izmenjavi izkušenj, pa tudi predavanjem za starše. O vzgoji otrok je spregovoril specialni pedagog Marko Juhant. Srečanje se je začelo s tisočo oddajo Radia Ognjišče Sobotna iskrica, v kateri so nastopile tudi družine Aninega sklada, oddaji je sledila sveta maša, popoldne pa so otroci izdelovali hiške. Družin ni obiskal predsednik države Borut Pahor, kot je bilo sprva napovedano, njegove pozdrave je predsednici uprave Aninega sklada Mariji Šterbenc prenesla njegova svetovalka za ekonomsko in socialno politiko Helena Kamnar. V pogovoru z njo so predstavniki sklada, očetje in matere poudarili vrednoto tradicionalne družine.

Dan se je začel s prenosom tisoče oddaje Radia Ognjišče Sobotna iskrica, ki je namenjena otrokom. Kot je ob koncu dejal voditelj oddaje Jure Sešek, "so se v zavetju šotora v deževnem jutru zbrali mnogi, ki jih povezujeta naša otroška oddaja ali ustanova, ki skrbi za velike družine". V programu so sodelovale tudi družine Aninega sklada, ki so dokazale, da je pri njih doma pesem.

Oddaji je sledila sveta maša v župnijski cerkvi, kjer je zbrane nagovoril lanski novomašnik, salezijanec Janez Suhoveršnik. Več kot 500 udeležencem srečanja je dejal, da življenje ni popolno, če v njem ni vere, upanja in ljubezni. "Vsaka družina se lahko Bogu zahvali, da ima otroke. Pri vsakem zdravem otroku se je vam, staršem, utrnila solza. Bogu moramo biti hvaležni za vsakega od nas in za naše družine," je dejal Suhoveršnik in vsem družinam položil na srce, naj molijo, spoštujejo "Gospodov dan in svete zakramente". Župnik v Šentjakobu Marko Jeromel pa je izrazil veselje, da se družine Aninega sklada vsako leto zberejo v njegovi župniji.

Predsednica uprave Aninega sklada Marija Šterbenc je ob robu srečanja povedala, da je v zadnjih letih zaradi gospodarske in finančne krize precej upadlo število dobrotnikov, a kljub temu z mesečno dotacijo pomagajo približno 150 družinam. Vsem se je zahvalila za darove in družine povabila, da naj pridobijo nove darovalce. Prav tako je povedala, da so pri družinah z več otroki potrebni iznajdljivost in odprtost staršev ter nenehna pomoč drug drugemu. "Ne gre za neko veliko odpovedovanje, gre preprosto za čut solidarnosti," je dejala. Veseli jo, da je vse več družin, ki se odločijo za tretjega ali četrtega otroka. "To je dober pokazatelj tudi za prihodnost slovenskega naroda, zato se toliko bolj zavzemamo, da bi družina v družbenem smislu imela tisto pravo vrednost, pravi poudarek, ker je osnovna celica družbe. V naših današnjih pogovorih je bilo izpostavljeno, da je družina vrednota, preko katere ne moremo iti. Zato se tudi mi kot ustanova trudimo narediti veliko, da vendarle družina kot pojem ne bila razvrednotena," je povedala Šterbenčeva, ki je to sporočilo prenesla tudi Kamnarjevi.

Življenje v veliki družini je zelo pestro, pa je dejala mama osmih otrok Nadja Mehle. "Ko danes gledam, ko otroci odraščajo, ugotavljam, kakšno prednost imajo oziroma koliko bolj so opremljeni za življenje, kot sem bila jaz, ki sem bila edinka. Znajo bolj potrpeti, znajo deliti, se tudi spreti in hkrati odpustiti, skratka, nekako se življenja v družini naučijo drugače, kot če je to eden ali če sta dva. Tudi lažje se prilagajajo v družbi. Veseli so, da so rasli v taki družini," je povedala in dodala, da so v preteklosti doživeli marsikaj. "Od šikaniranja, do kakšnega norčevanja, pa tudi zelo pozitivnih stvari. Življenje vse prenese. Vedno so plusi in minusi, ampak moja izkušnja je, da je v veliki družini več plusov," je dejala Mehletova.

"Pred desetimi leti, ko sva z ženo Tadejo imela prvo hčerko Janjo, sva razmišljala, v kateri klub bi šla. Ali v planinski krožek ali rokometni, nogometni, a smo, hvala Bogu, našli Anin sklad. Moram reči, da sva tukaj našla podobno misleče ljudi in veliko korajžo, da imava danes šest otrok. Tega sva neskončno vesela in moram tudi reči, da v družbi, v kateri živimo, nisva naletela na negativne odzive," je povedal oče šestih otrok Miran Kolenc, ki je vse, ki oklevajo pred odločitvijo, ali imeti več otrok, povabil na pomladansko in poletno srečanje družin Aninega sklada. "Tam se bodo lažje odločili in bi dobili korajžo za kakšnega otroka več".

Mama petih otrok in tudi poslanka državnega zbora Iva Dimic, ki je z družino v Anin sklad vključena že šest let, pa je poudarila, da sta oče in mati odgovorna za vzgojo otrok, da jim približata pomen in poklicanost družine, nad katero preži veliko nevarnosti. "Oče in mati se dopolnjujeta. Večkrat je bilo slišati, da dober oče ne more biti dobra mati, ker nima materinske ljubezni. In dobra mati ne more biti oče, ker oče je kot hrast potreben družini za samozavest otrok. Skupaj sta eno in mislim, da je potrebno tako družino z vsemi sredstvi zaščititi in seveda ohraniti za prihodnje rodove," je povedala Dimičeva.

Ustanova Anin sklad si že 17 let prizadeva pomagati družinam z več otroki pri premagovanju težav, čeprav so finančne možnosti v zadnjih letih precej omejene. Pomagamo na različne načine, kot so svetovanja, iskanje zaposlitev, urejanje zadev s področja socialno-varstvenih pravic in podobno. Pripravljamo tudi druženja z družinami, spomladi v Šentjakobu ob Savi, poleti pa v Dolenjskih Toplicah. Ker si večina družin ne more privoščiti dopusta, so takšna druženja za družine z več otroki eden od prijetnejših trenutkov.

Ustanova Anin sklad si prizadeva, da bi se več staršev odločalo za tretjega in četrtega otroka, da bi bile številčnejše družine v družbi bolj razumljene, da bi se med seboj spoznavale in se podpirale, da bi se pospeševal pozitiven odnos do zdravega družinskega življenja in da bi bilo javno »ozračje« naklonjeno družinskim vrednotam.

Za dodatne informacije smo Vam na voljo na številki 051 317 533 (Marija Šterbenc).

 

Alen Salihović