Diakonska posvečenja 2023

Nadškofija Ljubljana
Diakonsko posvečenje bo v ljubljanski stolnici, 18. junija 2023 ob 16.00.
Posvečeni bodo štirje stalni diakoni: Tomaž Kogovšek iz župnije Zagorje ob Savi, Dušan Mihelčič iz župnije Dolnji Logatec, Branko Nimac iz župnije Čemšenik ter Janez Rožman iz župnije Predoslje.
 
Škofija Koper
V župnijski cerkvi svetega Jurija v Mirnu bo 25. junija 2023 ob 16.00 v diakona posvečen Mel Kovic iz župnije Miren.
 
Škofija Celje

V nedeljo, 2. julija 2023, bo celjski škof Maksimilijan Matjaž v stalnega diakona posvetil Mihaela Hilda iz Župnije Trbovlje – sv. Martin. Pri isti slovesnosti bo v mašnika posvečen Drago Ferencek OP, kandidat za duhovništvo iz reda dominikancev, doma iz Župnije Ljubljana - sv. Križ.

Mašniško in diakonsko posvečenje bosta kandidata prejela v župnijski cerkvi in baziliki Matere Božje v Petrovčah. Ob 15.00 bo tam molitveno slavilni program, ob 16.00 pa slovesna sveta maša z obredom posvečenja.

 
Seznam mašniških posvečenj najdete tukaj.
 

Diakonat je prva stopnja svetega reda. Običajno diakonsko posvečenje prejmejo kandidati za duhovništvo, Cerkev pa je po drugem vatikanskem cerkvenem zboru (1962–1965) kot samostojno službo, ki jo lahko prejmejo samski ali že poročeni možje, ponovno vzpostavila tudi stalni diakonat. Diakonska služba je predvsem služba služenja. Diakoni lahko berejo in oznanjajo Božjo besedo, prisostvujejo pri sklenitvi zakramenta sv. zakona, delijo blagoslove ter vodijo krščanski pogreb.