Dan za spremembe in koncert

Zavod Antona Martina Slomška - Škofijska gimnazija A. M. Slomška ter Glasbena in baletna šola A. M. Slomška - vabita v petek, 27. 3. 2015, dopoldan in popoldan, in sicer v petek dopoldan od 9.30 do 11.30, ko bodo na Gimnaziji obeležili dan za spremembe – Z aktivnostjo do kvalitetne starosti – in spregovorili o demenci … V petek popoldan ob 17. uri pa na zaključni koncert pevskega seminarja basbaritonista Markosa Finka.

Akcija Z aktivnostjo do kvalitetne starosti

Namen akcije je spodbujanje h kvalitetnemu stilu življenja (na mentalnem, telesnem in socialnem področju), ozaveščanje družbe o demenci ter seznanjanje s preventivnimi dejavnostmi. V delavnicah spodbujanja socialnih, kognitivnih, motoričnih, tipnih, akustičnih  in telesnih sposobnosti se bodo družile generacije gimnazijcev prostovoljcev, profesorjev in starostnikov. Namen akcije je tudi spodbujanje mladih k prosocialnemu vedenju in gradnja posamezniku (z demenco) prijazne družbe.

Poleg starostnikov bodo udeleženci delavnic tudi profesorji in dijaki prostovoljci, ki bodo delavnice tudi vodili, zato bo akcija zajemala informiranje ter pripravo slednjih na  prostovoljsko delo vodenja in udeležbe v delavnicah. Na dan izvedbe bomo s krajšim uvodom najprej osmislili druženje in izvedbo več različnih delavnic, ki v primeru kontinuiranega izvajanja delujejo preventivno proti demenci. Delavnice bodo potekale po posameznih postojankah, udeleženci bodo v njih rotirali. Najprej bomo izvedli aktivnosti za spoznavanje in urjenje socialnih veščin. Delavnice pa bodo poleg socialnih iger zajemale igre s področja orientacije, motorike in koordinacije, krepitve spomina in kognitivnih sposobnosti, igre za vizualno, taktilno in akustično zaznavanje. Udeleženci se bodo lahko udeležili tudi delavnice sproščanja. Aktivnost bomo zaključili z druženjem ob čaju in pecivu ter z izmenjavo vtisov in izkušenj v stilu »Alzheimer Cafe«.

 

Od 23. do 27. marca 2015 poteka na Glasbeni in baletni šoli Antona Martina Slomška pevski seminar svetovno uveljavljenega basbaritonista Marcosa Finka.

Poudarek pri delu je na Bachovih pasijonih in Schubertovih samospevih. Aktivna udeležba je namenjena učencem Glasbene šole A. M. Slomška. Ker pa je v Sloveniji priložnosti za seznanjanje z njegovim pedagoškim pristopom in poustvarjalnim nazorom malo, smo udeležbo na seminarju omogočili tudi pasivnim udeležencem, za katere je seminar brezplačen .

  Program:

  ponedeljek, 23. 3., - četrtek, 26. 3.:

  10.00 - 13.00 Bachovi pasijoni

  15.00 - 18.00 Schubertovi samospevi

 Četrtek, 26. 3., ob 19.30 - zaključni koncert udeležencev in Komornega zbora Hugo Wolf - refektorij minoritskega samostana ZGŠ Petra in  Pavla, Ptuj

  Petek, 27. 3., ob 17.00 - zaključni koncert udeležencev - velika dvorana Zavoda Antona Martina Slomška, Maribor

 

Dodatne informacije dobite na sedežu Zavoda Antona Martina Slomška na Vrbanski cesti 30 v Mariboru pri gospe Silvi Belšak na tel. št.: 0590/92 207 ali po e-pošti na naslovu: [email protected].