Cerkev v službi miru – Srečanje predsednikov in predstavnikov škofovskih konferenc Srednje in Vzhodne Evrope

25.10.2022 Budimpešta, Madžarska CCEE, Evropa, Mir

V Budimpešti na Madžarskem so se v ponedeljek, 24. in v torek, 25. oktobra 2022, v organizaciji Madžarske škofovske konference srečali predsedniki in predstavniki škofovskih konferenc Srednje in Vzhodne Evrope na temo Cerkev v službi miru. Iz Slovenije se je posveta udeležil predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje. 

Na pogovorih so sodelovali tudi predstavniki predsedstva Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE) s predsednikom Gintarasom Grušasom, nadškofom iz Vilne in predsednikom škofovske konference iz Litve. Navzoče je pozdravil apostolski nuncij na Madžarskem nadškof Michael Wallace Banach. Kardinal Mario Grech je kot generalni tajnik Škofovske sinode spregovoril na temo sinodalnosti Cerkve, občestva, sodelovanja in poslanstva. V torek je udeležence pogovora sprejela madžarska predsednica Katalin Éva Veresné Novák. 

Ob vse večjem ogrožanju miru v Evropi in svetu so se sogovorniki ob iztočnicah različnih strokovnjakov s področja prava, človekovih pravic, politike, teologije, vprašanj družine, ki prihajajo tako iz Cerkve kot iz državnih institucij, spraševali, kaj Cerkev lahko prispeva za mir v svetu. Mir ni samo odsotnost vojne, prav tako ga ni mogoče doseči z orožjem. Ustavili so se ob vprašanju pravične vojne oz. ob tem, ali je vojno lahko opravičiti kot manjše zlo za zaščito večjega dobrega. Po besedah svetega papeža Pavla VI. (1963–1978) je za več miru potrebno prizadevanje za večjo pravičnost v svetu. Kristjani se zavedamo, da je Kristus vir resničnega in trajnega miru, zato je vsakdo od nas pomemben sodelavec za mir v svetu v svojem okolju. Po besedah papeža Frančiška je vsakdo povabljen, da je v miru sam s seboj, z okolico in s svetom. Strpnost, dialog, priznavanje in zagotavljanje osnovnih človekovih pravic vsakemu človeku, sodelovanje, prizadevanje za resnico, pravičnost, spravo in odpuščanje, so temeljne zahteve za mir v svetu.

Kot pozitiven zgled je bil predstavljen madžarski projekt za zaščito družine, ki je kot osnovna celica družbe najboljše okolje za sprejem otrok in njihovo vzgojo ter pripravo na življenje. Vzgoja za vrednoto življenja in zaščite sleherne človeške osebe, kjer so vsakemu zagotovljeni nujni pogoji za rast, delo in življenje, je tudi dober temelj za ustvarjanje potrebnega miru v svetu. Država je na Madžarskem ustvarila takšne pogoje, da se lahko družine odločajo za več otrok in jim pri tem pomaga na različne načine, npr. pri finančni podpori in zmanjševanju davkov za večje družine. Madžarska velja za državo, ki je prijazna družini. V zadnjih letih imajo tamkajšnje družine povprečno več otrok, zmanjšalo pa se je tudi število načrtovanih splavov. 

Udeleženci posveta so skupaj molili za mir, obiskali pa so tudi katedralo sv. Štefana. S kardinalom Petrom Erdöjem, domačim nadškofom, so obhajali evharistično daritev in počastili relikvije tega pomembnega svetnika. Zavzeli so se za nadaljnje neutrudno prizadevanje za mir.